Annons

Vapenfrågan tillbaka i USA:s högsta domstol

Den har varit tyst om saken i nästan tio år. Men nu bryter USA:s högsta domstol tystnaden kring den grundlagsskyddade rätten att bära vapen – något som oroar förespråkare för strängare vapenlagar.
USA • Publicerad 2 december 2019
Högsta domstolen i USA ska ta sig an vapenfrågan. Arkivbild.
Högsta domstolen i USA ska ta sig an vapenfrågan. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
En demonstration mot vapenlobbyorganisationen National Rifle Association i USA. "Stoppa vapenvåldet" står det på plakatet. Arkivbild.
En demonstration mot vapenlobbyorganisationen National Rifle Association i USA. "Stoppa vapenvåldet" står det på plakatet. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning. Denna rätt bekräftades i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008. Och 2010 beslutades att det gäller på både statlig och federal nivå.

Sedan dess har domstolen inte velat ta upp några större fall gällande vapenkontroll. Men under måndagen ska de nio domarna närma sig ämnet igen. Domstolens sammansättning har dock förändrats sedan sist och numera har den en konservativ majoritet som i högre grad anses stödja vapenägares rättigheter.

New York i fokus

Annons

Fallet handlar om staden New York och en bestämmelse som innebar restriktioner rörande vart kring staden ägare med licens kunde transportera sina vapen. Lagen ändrades dock i juli och staden bad då högsta domstolen att inte ta upp frågan.

Men domarna har sagt att de vill höra de muntliga argumenten innan de bestämmer sig. Bakom stämningen står tre vapenägare och New Yorks lokala gren av National Rifle Association (NRA), en mäktig vapenlobbyorganisation som står den republikanske presidenten Donald Trump nära. De anser att New Yorks nu upphävda lagstiftning bröt mot USA:s författning.

– Jag tror att den (domstolen) kommer att förändra hur det andra tillägget tillämpas för alla som äger ett skjutvapen i vårt land, säger Romolo Colantone, en av målsägandena, till nyhetsbyrån Reuters.

Oro för beslut

Grupper som förespråkar strängare vapenlagar oroar sig över att domstolen kan komma att utfärda ett beslut som undergräver deras linje och i stället utvidgar rättigheterna för vapenägare. Varje år dödas närmare 40 000 människor av skjutvapen i USA, enligt nyhetsbyrån AFP.

Om domstolen går vidare med fallet väntas ett beslut i sommar.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons