Annons

Var fjärde kommun gick med förlust i fjol

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2019
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL. Arkivbild.
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En växande befolkning och svagare konjunktur gör att många av Sveriges kommuner och regioner har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Under 2018 gick var fjärde kommun och var tredje region med förlust, visar en färsk rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som har tagit del av.

Annons

Antalet förlusttyngda kommuner och regioner var därmed det största på tio år.

– Med det här resultatet räknar vi med att skatten kommer att behöva höjas med 13 öre sammantaget, och i stort sett alla regioner och kommuner jobbar med besparingar och effektiviseringar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL till SVT.

I en debattartikel i målar Anders Knape, ordförande (M) för SKL upp en dyster framtidsbild av den ekonomiska situationen för landets kommuner och regioner.

"Fram till 2022 motsvarar behovsökningen från demografin ungefär 38 miljarder kronor netto, medan staten utfärdat löften om ökade statsbidrag med cirka 15 miljarder kronor," skriver han och efterlyser generella statsbidrag och kompensation för löpande pris- och löneökningar till kommunerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons