Annons

Vårdcentral missade cancer trots flera besök

Sjukvård • Publicerad 2 december 2019
Ivo kritiserar en vårdcentral i Uppsala för att inte ha följt patientsäkerhetslagen när en kvinna sökte vård för blod i urinen. Arkivbild
Ivo kritiserar en vårdcentral i Uppsala för att inte ha följt patientsäkerhetslagen när en kvinna sökte vård för blod i urinen. ArkivbildFoto: Vilhelm Stokstad/TT

En kvinna i 60-årsåldern sökte vård för illaluktande och blodblandad urin på en vårdcentral i Uppsala vid tre tillfällen kring årsskiftet 2017–2018. Trots att resultaten vid provtagningar tydde på allvarlig sjukdom var det först vid fjärde besöket som kvinnan remitterades vidare.

Det visade sig senare att kvinna hade drabbats av urinblåscancer, skriver UNT.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar nu vårdcentralen och anser att vården inte har följt patientsäkerhetslagen. Enligt Ivo borde vårdcentralen ha varit "mer aktiv med uppföljande besök och remiss för vidare utredning" när de upptäckte att kvinnans symptom var återkommande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons