Annons

Varnar för farliga elprylar inför jul

Allt fler handlar elektronik på nätet och särskilt under julen skjuter konsumtionen i höjden.
Men elprodukter från utlandet kan vara farliga – och i värsta fall orsaka elchocker och bränder.
Elsäkerhet • Publicerad 1 december 2019
Är man osäker på en produkt kan man titta på tidigare recensioner om produkten, tipsar Patrik Espino-Colin vid Elsäkerhetsverket. Arkivbild.
Är man osäker på en produkt kan man titta på tidigare recensioner om produkten, tipsar Patrik Espino-Colin vid Elsäkerhetsverket. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad /NTB scanpix/TT
Dåliga elprodukter kan i värsta fall orsaka bränder. Arkivbild.
Dåliga elprodukter kan i värsta fall orsaka bränder. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Elprodukter utanför EU håller inte alltid måttet säkerhetsmässigt. Svenska konsumenter bör därför vara vaksamma om de handlar elektronik på nätet, uppmanar myndigheten Elsäkerhetsverket inför den stundande julhandeln.

De vanligaste felen med de ofta billiga produkterna är att de innehåller bristande komponenter eller inte är gjorda för den svenska marknaden. De klarar inte alltid 230 volt, som är standard för svenska eluttag.

Laddare en risk

Annons

– Det kan leda till att produkten blir överhettad. Då riskerar man att få en elchock, och i värsta fall blir det en brand av det, säger Patrik Espino-Colin, inspektör på marknadskoll på Elsäkerhetsverket.

Till de mest riskdrabbade produkterna hör laddare. Förra året utförde myndigheten ett test av USB-laddare som inhandlades via e-handelssajten Wish. Av tretton stycken laddare var det ingen som klarade testet.

Vissa sajter kan också lura konsumenter genom att presentera all information på svenska, men i själva verket är produkterna importerade från asiatiska länder.

– Det är jättesvårt för konsumenten, men det finns några tips man kan ha med sig. Man kan titta på om det finns tillverkningsnamn och adress. Man bör också se över märkningen, att produkten är gjord för 230 volt. Men tyvärr kan man inte alltid se det på webbshoppen.

Flest bränder under julen

Det gäller inte bara att vara uppmärksam på utländska varor. Julen är en av de mest brandtäta perioderna på året, och flera bränder orsakas av defekta lampor och ljus. Många återanvänder ljusslingor och adventsljusstakar år efter år och därför ska man regelbundet se över prylarna efter slitage.

– Märker man att de uppför sig konstigt, att de blinkar eller något liknande, då får man se över produkterna, säger Patrik Espino-Colin.

– Hur är sladden, har den gulnat eller spruckit?

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons