Varning för blåst i södra Sverige

Det har blåst upp rejält i södra Sverige lagom till starten på veckan. SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i bland annat Skåne och Halland.
Väder • Publicerad 14 oktober 2019
SMHI har utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindbyar i bland annat Skåne. Arkivbild.
SMHI har utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindbyar i bland annat Skåne. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Halland, Skåne, västra Kronoberg och Öland. Under måndagen väntas vindstyrkor på uppemot 21 meter per sekund.

– Framför allt i de södra delarna av landet är det en hel del blåst därför har vi varningar ute också, säger Linus Karlsson på SMHI.

– Det handlar om mycket hårda vindbyar.

Höstvindarna väntas den här gången dock inte nå upp till stormstyrkor. Men enligt SMHI kan vindstyrkan bland annat innebära problem för höga fordon och leda till att grenar och enstaka träd knäcks.

– Det kan ställa till med bekymmer, både med träd som är i riskzonen för att falla och med lösa föremål som kan komma i rörelse i vindpustarna, säger Linus Karlsson.

– Så det är framför allt lite uppmärksamhet som kan vara bra om man rör sig utomhus.

Enligt SMHI:s prognoser väntas blåsten lugna ner sig redan till tisdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.