Annons

Viktigast: Att inte strunta i deklarationen

Snart är det över för den här gången – men för dig som inte hinner med att deklarera före torsdag kväll är det allra viktigast att be Skatteverket om förlängd tid. Då får du två veckor till på dig.
Ekonomi • Publicerad 1 maj 2019
Efter torsdagen är det för sent. Glöm inte att be om uppskov om du inte hinner. Arkivbild.
Efter torsdagen är det för sent. Glöm inte att be om uppskov om du inte hinner. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Senast vid midnatt den 2 maj, alltså natten mot den 3 maj, ska deklarationen vara inne. Om du inte ber om mer tid, vill säga.

– Det går att be om uppskov, det kan man göra på "mina sidor" på Skatteverkets hemsida. Då får man på sig till den 16 maj. Det är viktigt att göra det, annars kan man få en massa straffavgifter, säger Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

Lugn och ro

Annons

Många har redan deklarerat elektroniskt, men det finns förstås många som fortfarande gruvar sig inför årets sifferexercis. Men för de flesta är det bara att sätta sig ned i lugn och ro, och gå igenom sina papper och kolla mot det som Skatteverket har uppgift om, konstaterar hon.

– För dem som har arbetat på annan ort kan man till exempel göra avdrag för dubbel bosättning. Även den som arbetat hemifrån kan göra avdrag för till exempel dator eller telefon om inte arbetsgivaren står för det.

Rot- och rutavdrag kommer automatiskt på fakturan från företaget du anlitat, men det gäller att kolla att uppgifterna är korrekta, och att man tjänat tillräckligt och betalat nog med skatt för att uppfylla kraven på rot- och rutavdrag.

Husförsäljning

Den som har en lite krångligare deklaration, till exempel för att man sålt ett hus, aktier eller andra värdepapper, har mer att gå igenom och kontrollräkna än de flesta vanliga löntagare, förklarar hon.

– Aktieförsäljning måste deklareras separat. Om man sålt hus gäller det att se till att få med alla avdrag för till exempel renoveringar och mäklararvoden. Vid försäljning av värdepapper kan man kvitta förluster mot vinster.

– Om man sålt hus kan man också begära uppskov för att betala in skatten.

Men om du skulle råka glömma något är det ändå en tröst att veta att inte behöver vara kört med avdraget även om du råkat lämna in din deklaration redan. Det går att göra om den ända till den 2 maj, och det går också i vissa fall att ändra deklarationer bakåt i tiden under fem år, berättar Sharon Lavie.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons