Annons

Vit noshörning född på zoo i Belgien

Belgien • Publicerad 2 december 2019
21 november i år föddes en sydlig vit noshörning i en djurpark i San Diego efter en inseminering. Arkivbild.
21 november i år föddes en sydlig vit noshörning i en djurpark i San Diego efter en inseminering. Arkivbild.Foto: Ken Bohn/AP/TT

En sydlig vit noshörningsunge har fötts i Belgien.

"En förtjusande liten hane föddes tidigt på måndag morgon. Madiba, mamman, och hennes bebis mår fint", hälsar djurparken Pairi Daiza i ett pressmeddelande.

Annons

Det finns runt 18 000 vilda vita sydliga noshörningar i världen men underarten är utsatt av tjuvjägare och i snitt dödas en noshörning var åttonde timme.

Den nordliga vita noshörningen är utdöd i det vilda och det finns endast två honor kvar i livet och ingen av dem kan fullfölja en dräktighet.

Hoppet om att rädda arten finns dock kvar. I somras plockades ägg ut från de två honorna och för några veckor sedan bekräftade forskare att sju av äggen hade befruktats, med hjälp av en spermabank med nedfryst sperma från nordliga vita noshörningshanar, varav två utvecklats till livsdugliga embryon.

I förra veckan föddes en liten sydlig vit noshörningshona på ett zoo i San Diego, USA, genom inseminering vilket sågs som ett steg framåt för att förfina tekniken, enligt djurparken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons