Annons

Petrén: "Bara njuter av att vara där jag är"

Värdnationen Japan skulle sätta Sverige på prov för första gången i handbolls-VM.
Det passade mästerskapsdebutanten Melissa Petrén alldeles utmärkt.
Handboll • Publicerad 3 december 2019
Mittnian Melissa Petrén fick komma in som högernia och svarade för fem mål och sex assist när Sverige tog tredje raka VM-segern via 34–26 mot värdnationen Japan.
Mittnian Melissa Petrén fick komma in som högernia och svarade för fem mål och sex assist när Sverige tog tredje raka VM-segern via 34–26 mot värdnationen Japan.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mittnian Melissa Petrén har startat i Sveriges två första VM-matcher i mästerskapet i Japan när det har blivit storsegrar mot Kongo-Kinshasa och Kina. När värdnationen väntade i Park Dome i Kumamoto fick 24-åringen börja på bänken. I stället startade storstjärnan Isabelle Gulldén som spelmotor.

Kom in som högernia

Efter knappt tio minuter fick hon komma in på planen – som högernia bredvid Gulldén. En position hon knappt spelat i under sin karriär.

Annons

– Inte mycket. När man spelar såhär gäller det bara att släppa boll och komma i luckor, så hamnar man på alla positioner ändå. Så det spelar inte så stor roll riktigt, säger Petrén.

Det gick alldeles utmärkt ändå för mästerskapsdebutanten, som gjorde A-landslagsdebut i fjol och nu gjorde sin tionde A-landskamp.

– Jag kände nog innan matchen att de spelade ett försvar som passade min spelstil lite. Släppa boll och löpa i luckor. Och det gick bra, säger Petrén, som under perioder även spelade som mittnia.

Hon stannade på fem mål och sex framspelningar när Sverige vände ett tidigt underläge till en klar seger.

– Det är klart att det är skönt. Jag vet lite vad jag har i mig och vad jag kan. Det känns bra.

Med sig i bagaget till VM i Japan har mittnian även en stark första säsong som utlandsproffs i danska Horsens. Trots att klubben endast har vunnit en match är svenskan fyra i målligan i Danmark med 75 fullträffar.

Ett genombrott?

I landslaget har hon denna säsong svarat för imponerande insatser i såväl VM- och EM-kval samt landskamper. Hon vill dock inte kalla insatsen mot Japan för ett genombrott på den internationella scenen.

– Jag vet inte om jag blir förvånad av mig själv eller inte. Jag har alltid spelat såhär. Jag skulle väl kanske inte kalla det för genombrott. Andra får kalla det så, men jag bara njuter av att vara där jag är och spela liksom, säger den tidigare Lugistjärnan.

TT: Var det skönt att få ett kvitto på var ni står som lag efter två enkla segrar mot sämre lag?

– Det här var väl den första stora prövningen vi fick. De andra matcherna har vi kanske vetat att vi ska vinna och spelat dåligt. Man vill ju spela bra också, så det här var nog en skön insats, säger Petrén.

Annons

Förbundskaptenen Henrik Signell har lovordat Petrén ända sedan hon kom in i A-landslaget.

– Hon har en oerhört hög lägstanivå och det beror på att hon inte står och faller med någon fint eller ett skott. Utan hon kan mycket saker, som jag har sagt hundra gånger nu. Både tekniskt och taktiskt, säger han.

"Ännu bättre läge"

Sverige och Ryssland toppar grupp D med maximala sex poäng och allt talar för att Japan gör duon sällskap till mellanrundan. Dit tas poäng med från inbördes möten.

På torsdag väntar Argentina (två poäng) innan Ryssland står för motståndet i gruppavslutningen.

– Som det ser ut nu har vi med oss två poäng. Det är ett okej läge och vi vill ha ett ännu bättre läge och kommer jobba hårt för det, säger Henrik Signell.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons