Annons

VRE-smitta i Nyköping anmäls

Medicin och hälsa • Publicerad 9 maj 2019
Ett utbrott av VRE-smitta på Nyköpings lasarett anmäls. Arkivbild.
Ett utbrott av VRE-smitta på Nyköpings lasarett anmäls. Arkivbild.Foto: Anna Littorin/TT

Förra året smittades över 40 patienter på Nyköpings lasarett av bakterien VRE. Nu har en lex Maria-anmälan om utbrottet på sjukhuset gjorts enligt patientsäkerhetslagen, skriver .

Smittspridningen började med att en patient med känd VRE-smitta överfördes från Huddinge sjukhus till Nyköping i januari 2018. En dryg vecka senare upptäckte man att en patient på sjukhuset smittats och under våren fram till slutet av juni, då utbrottet var över, drabbades mellan 40 och 50 patienter på Nyköpings lasarett. De flesta patienterna hade smittats på den medicinska avdelningen och på strokeavdelningen.

VRE, eller vancomycinresistenta enterokocker, är en grupp tarmbakterier som ibland förekommer i sår, urinkatetrar med mera. Mest besvär orsakar de i samband med infektion av främmande material inne i kroppen, till exempel hjärtklaffar och proteser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons