Annons

Ygeman hoppas på gemensamma it-system

Samhälle • Publicerad 11 december 2019
Myndigheter, kommuner och regioner ska få gemensamma it-system. Arkivbild.
Myndigheter, kommuner och regioner ska få gemensamma it-system. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Regeringen ger flera myndigheter i uppdrag att ta fram gemensamma it-system för myndigheter, kommuner och regioner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det här kan spara flera miljarder av skattebetalarnas pengar, som i stället kan läggas på välfärden, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till radion.

Annons

Det handlar delvis om att ta fram gemensamma system, men även om att information om personer och företag, så kallad grunddata, ska vara enhetlig och kunna skickas mellan de olika myndigheterna.

– Som jordbruksföretagare kanske du behöver skriva in dina företagsuppgifter vid tio till tjugo olika tillfällen när du är i kontakt med olika myndigheter. Genom att skapa en gemensam struktur för grunddata så finns informationen på ett ställe och myndigheten kan hämta grunddatan därifrån i stället för att ställa frågan till dig, säger Ygeman.

Nästa år ska arbetet med att genomföra de gemensamma lösningarna påbörjas, men det kommer att ta tid innan it-lösningarna är på plats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons