Annons

Youtube tar nya krafttag mot hot och hat

Videotjänsten Youtube vill ta ett hårdare grepp mot trakasserier och hot på plattformen. Den som bryter mot de nya reglerna hotas av avstängning.
Sociala medier • Publicerad 11 december 2019
Youtube vill ta ett hårdare grepp mot trakasserier och hot. Arkivbild.
Youtube vill ta ett hårdare grepp mot trakasserier och hot. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Under året har Youtube på olika sätt skärpt sina regelverk, och som en följd rensades tusentals kanaler som förespråkar nazism, vit makt och andra hatideologier bort. Totalt raderades nio miljoner videos bara under det andra kvartalet, enligt företaget.

Nu tar videojätten ytterligare steg när det gäller gränserna för trakasserier och hot, enligt ett blogginlägg från Youtubes globala chef för förtroende och säkerhet, Matt Halprin.

Annons

Det handlar delvis om att uttryckliga hot förbjuds men också dolda och underförstådda hot. Det kan till exempel röra sig om innehåll med simulerat våld eller språk som har antyder fysiskt våld.

Dessutom tydliggörs regelverket gällande kränkande språk, som Youtube sedan tidigare har en särskild policy kring.

Nu tydliggörs policyn med att det inte längre är tillåtet att använda ett språkbruk som skadar någon beroende på etnicitet eller sexuell läggning, oavsett om det riktar sig mot privatpersoner, innehållsskapare eller offentliga personer.

Straff mot trakasserier

Enligt Youtube är det vanligt att trakasserier och påhopp sker i en mängd videor eller kommentarer. För attkomma åt problemet med användare som upprepande gånger trakasserar andra blir det mer allvarliga konsekvenser.

Om en kanal upprepade gånger bryter mot regelverket kan den stängas av från Youtubes partnerprogram, vilket innebär att personen som driver kanalen inte längre kan tjäna pengar på sitt innehåll.

Om beteendet ändå skulle fortsätta går Youtube ett steg längre och raderar innehåll. I ett sista steg kan kanaler helt stängas av.

Skydd mot kommentarer

Slutligen ges fler verktyg så att innehållsskapare kan känna sig tryggare på sina egna kanaler, genom ett särskilt skydd i kommentarsfältet.

Om Youtube inte är säkra på om en kommentar bryter mot deras policy, men gör bedömningen att den verkar vara olämplig, ges skaparna möjlighet att granska kommentaren innan den publiceras på deras kanal. Skaparna kan själva välja att avaktivera funktionen om de vill.

"Alla dessa uppdateringar representerar ytterligare ett steg mot att se till att vi skyddar Youtube-gemenskapen. Vi förväntar oss att det kommer föras sunda debatter över några av besluten, och vi har en överklagandeprocess på plats om skaparna anser att vi har fattat fel beslut gällande en video", skriver Matt Harplin.

Lyssnat på skaparna

Enligt Youtube utgör trakasserier ett stort problem som gör människor mindre benägna att våga dela sina åsikter på nätet.

I arbetet med att ta fram det skärpa regelverket har Youtube lyssnat på innehållsskapare och hur de upplever plattformen. De har också tagit hjälp av ett flertal experter och organisationer som specialiserar sig på bland annat nätmobbning och yttrandefrihet.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons