Annons

Benbrott på Zlatanstaty – konflikten växer

Statyn över Zlatan Ibrahimovic i Malmö har återigen vandaliserats – under natten sågade någon i statyns gyllene ben.
I en annan del av stan har en ny staty, tillägnad MFF-ikonen Markus Rosenberg, satts upp.
Fotboll • Publicerad 12 december 2019
Markus Rosenberg har fått en skostaty på Mälarbron, nära Centralen i Malmö.
Markus Rosenberg har fått en skostaty på Mälarbron, nära Centralen i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT
Staket sätts upp kring statyn.
Staket sätts upp kring statyn.Foto: Johan Nilsson/TT
Skador på Zlatanstatyn.
Skador på Zlatanstatyn.Foto: Johan Nilsson/TT
Det har sågats i Zlatanstatyns ben under natten.
Det har sågats i Zlatanstatyns ben under natten.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen utreder sågningen som skadegörelse, men ingen misstänkt finns.

– Den har utsatts för skadegörelse under natten. Man har sågat i benen. Staket har nu satts upp kring statyn, eftersom det fanns viss risk för att den skulle rasa, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen.

Annons

Larmet om skadegörelsen kom in strax efter klockan 02.30. Malmö stad ordnade sedan med väktare och staket under natten, enligt polisen.

Kan skickas till Stockholm

Efter att det blev känt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i allsvenska Stockholmslaget Hammarby har statyn på Stadiontorget vandaliserats flera gånger, bland annat har saker hängts på den och den har klottrats med rasistiska förolämpningar.

Kritiken mot statyn har vuxit sig allt starkare och det pågår en kampanj för att statyn ska flyttas från sin plats utanför MFF:s hemarena. Ett medborgarförslag om att skicka statyn till Tele2 arena i Stockholm har fått 500 röster på Malmö kommuns digitala plattform för medborgarförslag. För att ett förslag ska behandlas i en politisk nämnd krävs 100 röster.

Malmö stads kulturdirektör Pernilla Conde Hellman är ordförande för en referensgrupp som 2016 avrådde från att uppföra staty över stjärnanfallaren i Malmö med hänvisning till principen om att inte uppföra statyer av nu levande personer.

TT: Varför har man principen?

– Därför att man inte riktigt kan vara säker på hur en person kommer att agera och så vidare och det är det som har hänt också.

Rosenbergs skostaty

Natten till torsdagen dök en ny hyllningsstaty upp i staden. Ute på Mälarbron i centrala Malmö har ett par fotbollsskor placerats på en betongsockel men inskriptionen: ”Markus Rosenberg, Malmö FF 1987–2003, 2005, 2014–2019”.

Markus Rosenberg är en av MFF:s största spelare genom tiderna och har bland annat tagit tre SM-guld med klubben. Han gör sin sista match mot FC Köpenhamn i Europa League på torsdagskvällen, en direkt avgörande gruppspelsmatch där en biljett till slutspel ligger i potten.

Vem som står bakom statyn är än så länge oklart. Men enligt Sydsvenskan är det MFF som tillsammans med en pr-byrå bett ett lokalt gjuteri ta fram statyn.

– Vi gjorde skorna i smyg i helgen. Vi har använt ett par äkta Markus Rosenberg-skor till avgjutningen, säger gjuteriets vd till Sydsvenskan.

Annons

MFF vill inte kommentera de uppgifterna.

Rättat: I en tidigare version av den här texten angavs det felaktig kring när kulturdirektören tillträdde.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons