Öland

Nya ägarna avslöjar planerna för populära restaurangen – ”Festligare stämning”

Det är fyra killar från Växjö som har köpt Stora Hamnkontoret i Borgholm. De har gedigen erfarenhet från branschen och väljer nu att expandera.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 2 april 2021
Johan Carlsson, Jonas Truong, Fabian Astrén och Felix Astrén är de nya ägarna till Stora Hamnkontoret.
Johan Carlsson, Jonas Truong, Fabian Astrén och Felix Astrén är de nya ägarna till Stora Hamnkontoret.Foto: Pressbild

Elisia Kirchberg och Sofia Fahlman har efter fyra år valt att sälja Stora Hamnkontoret i Borgholm. Det blir nu gänget från Restaurang Skai i Växjö, Johan Carlsson, Fabian Astrén, Felix Astrén och Jonas Truong som tar över.

De har gedigen erfarenhet i branschen då de tillsammans driver Restaurang Skai i Växjö. Bröderna Fabian Astrén och Felix Astrén driver dessutom Grilleriet som det finns två av i Växjö och en i Kalmar. Köksmästaren Jonas Truong har jobbat på stjärnkrogen PM & Vänner men också på välrenommerade restauranger utomlands.

Det var en slump att de fick upp ögonen för Stora Hamnkontoret. De hade hört att Elisia Kirchberg och Sofia Fahlman kanske ville sälja och hörde då av sig.

– Vi hade innan pandemin varit sugna på att öppna en till restaurang och när detta dök upp gick det ganska fort. Två veckor efter att vi ringde Sofia Fahlman och frågade så var köpet klart.

– Vi har varit mycket på Öland under somrarna, framför allt i Borgholm och Köpingsvik. Det kändes därför ganska naturligt att expandera här.

Ni vågar satsa trots coronapandemin...

– Det är ett ovisst läge men är det någon gång vi ska gasa så är det i uppförsbacken. Vi har det tufft på Skai men det frigör också tid och vi har velat expandera länge. Vi tror stenhårt på Öland. Det här är en långsiktig investering.

Varför fastnade ni för restaurangen?

– Det är ett kanonställe och vi blev förälskade med en gång. Läget är oslagbart.

De vill inte i nuläget avslöja helt vilket koncept restaurangen kommer att ha men de ser den som en lillasyster eller lillebror till deras Restaurang Skai i Växjö. Där har de ett ”charing-koncept”.

– Det handlar social dining där man får in rätter och delar på dem. Det har blivit en trend de senaste åren och framför allt i storstäderna. Det tycker vi är det roligaste sättet att äta på, man beställer in flera olika rätter och får smaka på samtliga.

Den kommer att heta Restaurang Kai och de vill försöka skapa en festligare stämning där än vad de har på Restaurang Skai. Det passar Johan Carlsson perfekt som tidigare har varit nattklubbschef på Grace i Växjö.

– Maten ska vara i fokus och det ska inte bli som Sommarstrand men vi vill ha en festligare och ledigare stämning med högre musik och lite tjo och tjim, det ska inte vara stelt för fem öre. Budskapet ska vara: kom som du vill”.

I nuläget är planen att det kommer bli en säsongskrog och som ska öppna i mitten av juni.

– Så blir det i alla fall första året, nu är det fokus på sommaren. Men framöver kan det absolut bli så att vi kan göra saker även på vintern, hösten och våren.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.