Annons
Nyheter

Dåligt föredöme

En sak kan man konstatera när man läser kommunisten Jan-Åke Karlssons insändare i fredagens tidning.
Nils Fransson (L) • Publicerad 7 december 2016

Som alla andra vänsterdebattörer lider han av samma problem, nämligen av synnerligen dåligt omdöme. Tyvärr är han inte ensam, då samma problem har funnits högt upp inom socialdemokratin, ända upp till statsministernivå.

Hyllningarna av de fantastiska framstegen som skall ha skett under sextio år av diktatur sväljs aningslöst av vänsterfolk utan att kritiskt ställa frågan om vissa saker är sanna. Befolkningsmässigt har Kuba drygt cirka elva miljoner invånare, Sverige cirka tio miljoner invånare. Cirka åttio procent av Sveriges läkare är organiserade i Sveriges läkarförbund och har cirka fyrtiosjutusen medlemmar. Antalet läkare i Sverige är uppskattningsvis cirka sextiotusen. Att Kuba som är lite större till befolkningsmängden skulle ha motsvarande halva den svenska läkarkåren utstationerad utomlands förefaller något orimligt. Man skall vara mycket försiktig med statistik från kommunistdiktaturer. Den tidigare historien visar detta på ett mycket tydligt och grymt sätt.

Annons

Nästa problem som vänsterfolk och i synnerhet Kommunistiska partiet har, är att kunna konstatera att Kuba är och tyvärr förblir en diktatur och har varit så under all år som Castro styrt landet. Således har folket aldrig valt den diktatur de tvingas leva under. Detta förbiseende är närmast pinsamt.

Att sedan kommunisten Jan-Åke Karlsson skriver sin insändare ungefär samtidigt som vi i Sverige firar tvåhundrafemtioårsjubileet av vår tryckfrihetsförordning och vår yttranderätt gör sedan närmast saken ytterligare pikant. Tryckfrihet och yttrandefrihet är inget som existerar i kommunistdiktaturer, som KPMLr kämpar för att införa. Att vi kan skriva debattartiklar som dessa beror helt på vår svenska tryckfrihetsförordning. Hade vi befunnit oss på Kuba, vänsterdebattörernas drömland, så hade jag i bästa fall suttit inlåst för mina åsikter skull eller blivit avrättad för desamma. Vad Jan-Åke Karlsson hade varit vet han nog bäst själv.

Tillåt mig att avsluta med att konstatera att vänsterfolk som har Kuba, och den döde diktatorn som en stor inspirationskälla för sin politiska gärning, är synnerligen omdömeslösa. Detta kommer historien att mycket tydligt visa.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons