Annons
Nyheter

Kristina Bingström: Den sjunde segern kommer

Publicerad 25 maj 2015

Efter några tunga år med harvande i eurovisionens bottenskikt (minns The Ark, Charlotte Perrelli, Malena Ernman och Anna Bergendahl) är det en smått enastående triumfmarsch vi som följer ESC fått vara med om de senaste åren. Två segrar och två tredje platser på fem år är fantastiskt.

Kanske är det slumpen som ligger bakom denna musikaliska revansch.

Annons

Kanske är det EBU som blivit bättre på att avslöja korruption och mutor och på så vis lyckats stävja röstfusket. Två länders jurygrupper ströks från listorna i lördags på grund av oegentligheter till exempel.

Eller kanske så är det Christer Björkmans ökade inflytande över den svenska urvalsprocessen som givit resultat.

Den svenska melodin att fokusera på helheten har samtidigt blivit allt mer förfinad. Låten, artisten och numret måste fungera ihop. Och det är låten och artisten som är i fokus, inte showen.

Visst har det varit tekniskt avancerade och supersnygga nummer som de svenska deltagarna ställt upp med de senaste åren – jag tänker LED-skärmar, ljuskäglor, glasburar etc. Men till skillnad från så väldigt många andra eurovision-bidrag så tillåts aldrig showfaktorn stjäla för mycket fokus från låten.

Som jag skrev inför lördagens final är Måns Zelmerlöws Heroes en låt som är lika bra att lyssna till som att lyssna på och ärligt talat var det inte många andra bidrag i den evighetslånga finalsändningen man kunde säga samma sak om.

Jag tror att just det var segervapnet.

Nästa år är det dags för Sverige att stå värd för spektaklet igen. Jag hoppas verkligen att man ser som sin främsta uppgift att skala ner arrangemanget igen. Att lördagens final tog sig in i Guiness rekordbok var inte för att den var bäst genom tiderna utan längst.

I och med årets seger är nu Sverige ensam tvåa i maratontabellen efter Irland. Jag är övertygad om att den sjunde segern inte är långt borta. Den kanske inte kommer nästa år. Men snart.

Vad säger du, ser du redan nu framemot nästa års schlagerfinal, eller är du mest glad att allt är över för ett tag?

Till skillnad från så väldigt många andra eurovision-bidrag så tillåts aldrig showfaktorn stjäla för mycket fokus från låten.

Kristina BingströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons