Annons
Nyheter

Ökad tillgänglighet – en vinst för alla

På senare år har fokus på tillgänglighet svalnat och detta visar sig genast i statistik och vardag.
Britt-Louise Berndtsson (C)
Britt-Louise Berndtsson (C) • Publicerad 7 augusti 2015

Vill vi vara en otillgänglig kommun? Centerpartiet anser inte det.

Tillgänglighet i ordets vida bemärkelse är bra för alla och därmed för hela kommunen i fråga om attraktivitet och mångfald.

Annons

I Humanas Tillgänglighetsbarometer 2014 fick vi betyg när det gäller möjligheter för funktionsnedsatta i Tingsryds kommun. Svaren är kommunens egna och definitivt ingen uppmuntrande läsning.

Ingen tjänsteman har tillgänglighet inom sitt ansvarsområde. Ingen kartläggning har gjorts under fyra år på butiker och offentliga lokaler. Ingen påverkan på privata aktörer i tillgänglighetsfrågor utom vid bygglov. Ingen genomgång av grundskolorna vad gäller tillgänglighet under 4 år. Inga sommarjobb erbjuds åt unga med funktionsnedsättning. Inga krav på tillgänglighet från kommunen i samverkan med föreningslivet. Inga krav på tillgänglighet vid uteserveringar. Inga kommunala badplatser tillgänglighetsanpassade. Inga kommunala lekplatser tillgänglighetsanpassade. Ingen skrivning om tillgänglighet i översiktsplanen.

Dessa frågor borde det råda relativt stor politisk enighet om numera. Trots detta har Centerpartiet ännu inte fått något svar på vår motion från början av december 2014. Socialdemokraterna och Moderaterna prioriterar annat.

Centerpartiet föreslår i motionen att tjänsteman utses med ansvar för tillgänglighet. Det är naturligtvis ett arbete som ska göras ständigt och inom varje förvaltning. Men det krävs att någon driver på, är uppdaterad med senaste nytt och kan agera bollplank.

Centerpartiet föreslår vidare att kommunen arbetar med att åtgärda ovan nämnda brister.

Förmodligen får vi vänta på svar på motionen tills den kan besvaras med – just det – motionen anses besvarad. Bra!

Centerpartiet kan vänta på svar, bara vi vet att tillgänglighetsarbetet går framåt och ständigt pågår. Vi står för allas lika värde och vi gör något åt det.

”Vill vi vara en otillgänglig kommun? Centerpartiet anser inte det”

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons