Annons
Nyheter

Politiken är ansvarig för hållbar ekonomi

I en debattartikel den 2 november ondgör sig Hanna Gaunitz över de beslut som fattas inom ramen för Hållbar ekonomi. Bland annat hänvisar hon till den förhållandevis höga utlåningen av böcker. Det stämmer, men vad Hanna Gaunitz inte talar om är den höga utlåningskostnaden per besök.
Mikael Jeansson (S), Patrick Ståhlgren (M) • Publicerad 10 november 2016
"Ekonomin är förbättrad och vi vill inom majoriteten förbättra kvaliteten inom våra verksamheter genom mer personalresurser och annat arbetssätt än att lägga stora resurser i form av dyra hyror och kostsamma lokaler", skriver Mikael Jeansson (S) och Patrick Ståhlgren (M). Foto: Linnéa Petersson
"Ekonomin är förbättrad och vi vill inom majoriteten förbättra kvaliteten inom våra verksamheter genom mer personalresurser och annat arbetssätt än att lägga stora resurser i form av dyra hyror och kostsamma lokaler", skriver Mikael Jeansson (S) och Patrick Ståhlgren (M). Foto: Linnéa Petersson

En stor del av denna kostnad handlar om lokaler. Urshult sticker ut med en genomsnittlig kostnad per besök med 130 kronor. Detta på grund av ett avtal som skrevs av den dåvarande centerpartistiske ordföranden i kulturnämnden. Ett avtal som åtminstone hyresvärden är väldigt nöjd med.

Om vi jämför nuvarande antal bibliotek per invånare i vår kommun med Växjö kommun skulle man ha 50 folkbibliotek i Växjö kommun, man har 9 stycken. Uppenbarligen bryr sig Hanna Gaunitz inte om att vi vill utveckla skolbiblioteken med utökad bemanning och starkare samarbete med pedagogerna, hon tror att det bara handlar om digitalisering.

Annons

Tvärtom, digitalisering är bara en liten del i utvecklandet av våra skolbibliotek, här ser vi personal, lokaler, litteratur och inte minst pedagogiken som viktigt. Men enligt Hanna Gaunitz retorik skall barnen stå tillbaka för framför allt de vuxnas önskemål.

Ovärderliga resurser är tydligen våra lokaler, uppenbarligen är det viktigare med mycket lokaler, gärna dyra sådana, men verksamheten är inte så viktig, såsom öppettider eller bemanning. Bara det finns lite av detta över allt. Just därför har vi bland den dyraste kostnaden för våra bibliotek i landet.

Korrö tas upp som ett annat exempel där Hanna Gaunitz tror att vi skall radera ut platsen från kartan. Tydligen skall kommunen ha hand om allt, även om det finns duktiga entreprenörer som genom sitt eget ägande kan utveckla sin verksamhet bättre än vad kommunen någonsin kommer att kunna.

Kommunen skall inte bedriva turistverksamhet, däremot skall vi skapa förutsättningar för våra entreprenörer att göra detta. Då är kommunal kärnverksamhet med kvalitet såsom skola, vård, vägar, vatten med mera avgörande faktorer för utveckling. Andra faktorer är service och rättssäkert bemötande. Av ekonomiska och inte minst lokalmässiga skäl kan kommunal verksamhet inte existera överallt. Det är dessa avvägningar politiken får ta ställning till.

Avseende försäljningen av Mårsslätt är det rena villfarelser. Det var fler än tre bud och definitivt inte det lägsta som antogs, ej heller var några löften sagda. Jag anser man skall vara försiktig med vad som sägs via media, både påståenden och siffror tagna ur luften, det blir lätt en ”sanning”.

Om nu utredningarna varit bristfälliga och ”nya” uppgifter såsom hyran för Urshults bibliotek uppkommit, (den finns redovisad i Hållbar ekonomi, Strukturella förändringar i verksamheten 2016-01-18) lär vi aldrig komma fram till beslut. Nu är besluten fattade, ekonomin är förbättrad och vi vill inom majoriteten förbättra kvaliteten inom våra verksamheter genom mer personalresurser och annat arbetssätt än att lägga stora resurser i form av dyra hyror och kostsamma lokaler.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons