Annons
Nyheter

(S)vek och hyckleri mot pensionärer

Inför valet fiskade S röster hos äldre väljare. Från den 1 januari 2015 tar vi första steget och sänker skatten för alla pensionärer, sa exempelvis Tomas Eneroth.
Katarina Brännström (M)
Katarina Brännström (M) • Publicerad 10 juni 2015
Foto: Sveriges riksdag
Foto: Sveriges riksdag

Men när vänsterregeringens budget presenterades visade det sig istället att var tredje pensionär skulle få högre eller bibehållen skatt. Samtidigt riktar man avgiftshöjningar till pensionärerna och straffar de seniorer som vill stanna kvar på arbetsmarknaden genom en särskild skattesmäll. Det är inget annat än svek och hyckleri.

Sverige står inför demografiska utmaningar med en arbetsför befolkning som minskar i andel. Allt färre ska försörja allt fler. Nu när vi är allt friskare längre upp i åldrarna blir det viktigt att möjliggöra ett längre arbetsliv. Det är endast fler arbetade timmar som säkrar framtidens välfärd och pensioner. Vi moderater vill även att rätten att arbeta ska höjas till 69 år från dagens 67. Alliansen har underlättat att stanna kvar i jobb med exempelvis det förstärkta jobbskatteavdrag för de som är över 65 år och som jobbar. Den som fortsätter jobba efter 65 kan få upp till närmare 2000 kronor varje månad i jobbskatteavdrag. Nu föreslår vi moderater att det ska gälla från 64 år. Det ska löna sig bättre att arbeta än att inte göra det.

Annons

Vänsterregeringen vill istället straffbeskatta de mest erfarna genom återinförd löneskatt, som arbetsgivare måste betala. Samtidigt vill regeringen ge kommunerna möjlighet att höja avgifterna för hemtjänst och särskilt boende med över 200 kr per månad, ett hårt slag mot många pensionärer som redan har knappa resurser att röra sig med.

Att fler jobbar och fler arbetade timmar lägger grunden för framtidens välfärd och pensioner. Men det är inte dit regeringens huvudsatsningar går. Jobbförslagen lyser med sin frånvaro. Vänsterregeringens största utgiftsposter går till höjda ersättningar och bidrag till dem som inte arbetar. Den väg regeringen slagit in på - som gör att vi kommer jobba mindre istället för mer - är fel väg att gå. Och de som drabbas är inte minst seniorerna.

Vänsterregeringens största utgiftsposter går till höjda ersättningar och bidrag till dem som inte arbetar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons