Annons
Nyheter

Tur i oturen att få cancer i Kronoberg

Den senaste veckan har man i tidningen kunnat läsa om hur mammografin släpar efter och att köerna är långa. Hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson har bemött kritiken och extra resurser sätts in till denna livsviktiga undersökningsform.
Familjen Jacobson/Långström • Publicerad 25 oktober 2016
Familjen Jacobson/Långström skriver att personalen inom vården har gett många ljusglimtar i en annars tuff vardag. Foto: Johan Christensen
Familjen Jacobson/Långström skriver att personalen inom vården har gett många ljusglimtar i en annars tuff vardag. Foto: Johan Christensen

Tyvärr är det många kvinnor som drabbas av bröstcancer och var man bor kan vara avgörande för hur snabbt man får behandling.

Våra erfarenheter av vården i Kronoberg är omfattande. Nyligen lämnade vår kära mamma och fru, Kerstin Jacobson, oss efter att ha kämpat mot bröstcancer och dess följder i över sju år.

Annons

Det var en stor sorg att få sjukdomsbeskedet 2009 och ännu värre när beskedet om att cancern kommit tillbaka träffade oss 2014. Det vi varit med om önskar vi att alla fick slippa.

Det har dock funnits stora ljusglimtar i vår vardag de senaste åren och de flesta av dem tack vare den fantastiska personalen på vårdcentralen, kirurgin, onkologin, provcentralen, röntgen, terapin, resursteamet med flera i Växjö.

Det tog mindre än en vecka från det att Kerstin kände en knöl i bröstet (en kort tid efter hennes senaste mammografi) till dess att hon var opererad. Det har gjorts otaliga uppföljningar, prover och undersökningar för att säkerställa hennes diagnos och göra hennes sjukdomsförlopp så drägligt som möjligt.

Vi som närstående har under varje steg på vägen känt att vi varit i de tryggaste av händer med snabb, effektiv och träffsäker vård som inte sparat på några resurser.

Cancer är dock inte en sjukdom som alla andra och när det värsta till slut inträffade lämnade Kerstin ett stort hål av saknad efter sig.

Någonstans tar livets lycka slut, men för den som drabbas av cancer är det tur i oturen att göra det i Region Kronoberg. Alla kvinnor gör klokt i att undersöka sina bröst varje månad, oavsett om man står i kö till mammografi eller inte. Kommer den dagen då diagnosen drabbar dig eller någon i din närhet, vila då i tryggheten att du kommer att vara i mycket goda händer.

"Vi som närstående har under varje steg på vägen känt att vi varit i de tryggaste av händer med snabb, effektiv och träffsäker vård som inte sparat på några resurser."

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons