GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rättslänkar som hakas ur

Kriminalvården får höjda anslag på bekostnad av polisen. Det är en konsekvens av den ekonomiska vårproposition som regeringen lämnar till riksdagen i dag.
Ledare • Publicerad 10 april 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: TT

I Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som röstades fram av riksdagen strax före årsskiftet, höjdes anslagen till polisen med 865 miljoner kronor. Nu försvinner 230 av miljonerna för att i stället tillföras Kriminalvården. Rättskedjans länkar hakas ur och flyttas runt utan att förstärkas.

Socialdemokraternas försvar är att uppgifter har flyttats från Polisen till Kriminalvården. Det ger dock inte en rättvisande bild. Förändringen som åsyftas skedde redan år 2017. Kriminalvården tog då över ansvar för transporter av frihetsberövade personer – för att polisen i ett mycket ansträngt läge bad om att ges möjlighet att frigöra resurser till andra kärnuppgifter. Att flytta uppgiften för att sedan dra ned på myndighetens resurser i motsvarande omfattning är alltså inte att lösa problemet.

Kriminalvården behöver mer resurser. Generaldirektör Nils Öberg har varnat för att det kan bli aktuellt med soningsköer – fängelsedömda som får vänta med att avtjäna sitt straff till dess att en plats har blivit ledig. Förra året gjorde fackförbundet Seko en undersökning bland sina medlemmar som visade att hälften hade utsatts för våld och hot i jobbet under det senaste året. ”Krisen vi varnat för är verklig i dag”, säger förbundsordförande Valle Karlsson.

Socialdemokraterna har inte tagit ansvar för detta. Kriminalvården har sedan år 2016 fått minskade anslag – samtidigt som myndigheten ålagts nya uppgifter och antalet intagna har ökat. Moderaterna var i stort sett ensamma om att under valrörelsen ta upp Kriminalvårdens betydelse. Det var tack vare deras och Kristdemokraternas budget som 85 miljoner kronor tillfördes.

Polisen behöver också mer resurser. Dödsskjutningarna i Sverige var förra året fler än någonsin tidigare. De har mer än fördubblats på fyra år. En intern rapport som kom tidigare i år ger bilden av lokalpoliser som är så pressade att de inte klarar av sitt uppdrag. Moderaterna och Socialdemokraterna delar målet att få 10 000 fler poliser till år 2024. Hur regeringen tänker att det skall gå till med denna politik är svårt att förstå.

Det är när polisen förmår utföra sitt uppdrag som resurser och platser på häkten och i fängelser behövs. Alla delar av rättsväsendet behövs för att samhället skall vara tryggt. Regeringen förstår naturligtvis detta, men förmår ändå inte göra nödvändiga prioriteringar.

Sveriges bristande trygghet och säkerhet är dagens mest akuta politiska fråga. Men i stället för att verkligen försöka lösa problemet spenderar regeringen till exempel 300 miljoner kronor på solceller – vilket tidigare har kritiserats av både Riksrevisionen och Energimyndigheten för att vara en ineffektiv satsning med marginella effekter på utsläppen.

Så går det när alla skall få sitt i ett regeringsunderlag som i grunden inte är en naturlig gemenskap.

catarina kärkkäinenSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.