Annons
Nyheter

Dokumentär teater väcker frågor om föräldraskapet

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012
Mia Ray, Sophie Louise Lauring och Amrita Pande.
Mia Ray, Sophie Louise Lauring och Amrita Pande.Foto: Urban Jörén

Den skådespelande sociologen Amrita Pandes fältforskning från en indisk fertilitetsklinik, ligger till grund för den dokumentärteater som spelades i går kväll på Växjö Teater. Made in India – Notes from a Babyfarm. Benämningen ”Babyfarm” gillades inte av Madam doctor, Nayna Patel, som driver den klinik för surrogatmödrar i den indiska ort som den här föreställningen hämtar stoff och fakta ifrån. Made in India gick däremot bra, får vi veta.

Amrita Pandes, med stark utstrålning på scenen, bodde själv på den klinik hon dokumenterar ifrån och som denna faktabaserade teater rör sig kring med hjälp av videofilm, stillbildsvideo, textläsning och publikens förmåga till reflektion och frågor.

Annons

Skådespelarna Mia Ray och Sophie Louise Lauring gör ett svårt och tungt ämne synligt och nyanserat med hjälp av smart och lekfull regi. Ballonger smälls under indiska klänningar när det är dags för barnen att tas ur magarna med kejsarsnitten. Vi nästan är i Indien med hjälp av ljud, film dofter och tygstycken.

Två timmar och en kvart delas in i avdelningarna: barnlängtan, Indien och föreläsning/frågestund. I pausen bjuds te.

Fakta ges men värdera får vi göra själva! Frågor ställs, frågor som inte har så enkla svar. Det här angår oss också. Nu var det bara cirka 35 som tog chansen. Allra starkast var nog en ljudupptagning från ett kejsarsnitt. 2 min. 40 sek. Ljud utan bild. Nu vet jag hur en skalpell som skär låter. Surrogatmammans gråt.

Ditte Maria Bjerg, konstnärlig ledare för danska Global Stories är upphovskvinnan bakom föreställningen där vi får veta att: Barnlösa par i väst betalar en fjärdedel av priset i väst för att få ett barn, genom ett inplanterat befruktat ägg i en indisk kvinnas livmoder. Att de vitas ägg kostar mer än svarta. Att surrogatmamman får cirka 30 000 kronor, som mest. Att klienten får en ”Dummy-Tummy”, låtsasmage och ett ljudbälte. Och många frågor väcks.

Detta är en snabbväxande global kommers. Jag undrar: Vad är ett föräldrarskap? Hur värdesätter man en livmoder, egentligen?

MADE IN INDIA

-NOTES FRÅM A BABYFARM

ett samarbete mellan Riksteatern, Global Stories och

Odense Teater.

Var: Växjö teater.

Tid: 2 tim och 15 min.

Texter: Amrita Pande, Kristina Nya Glaffey, Ditte Maria Bjerg med flera.

Medverkande: Amrita Pande, Mia Ray och Sophie Louise Lauring.

Regi: Ditte Maria Bjerg.

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons