Annons
Nyheter

Fexeus trixar med dina tankar

Henrik Fexeus har en speciell förmåga att domptera sin publik. Det gjorde han i sitt förra framträdande i Växjö och det gjorde han också i fredagskvällens föreställning i Konserthuset.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2012
Henrik Fexeus har en speciell förmåga att domptera sin publik.
Henrik Fexeus har en speciell förmåga att domptera sin publik.Foto: Pressfoto Larsson

I ditt huvud innehåller både en stor dos magi och en slutledningsförmåga som överträffar det mesta.

Inte undra på att drygt 600 personer i Christina Nilsson-salen spänt följde vad som utspelade sig på scenen under drygt två och en halv timme.

Annons

Henrik Fexeus har ingen motsvarighet i Sverige.

Mycket av hans show bygger på det övernaturliga och de krafter som saker efter avlidna personer kan framkalla.

Genom att engagera publiken i föreställningen kan han också få folk att ställa sig upp i bänkraderna, hålla ihop händerna och få en känsla av att händerna känns sammanklistrade.

Men det är i monologerna på scenen som Henrik Fexeus framkallar mycket av det som upplevs övernaturligt.

Med ett jättelikt bildcollage på kända personer som bakgrund leker han 20 frågor där några slumpvis utvalda ur publiken uppe på scenen ska tänka på en specifik kändis. Sedan ska Henrik med sin slutledningsförmåga och sin ”blick” för vad som utspelar sig inne i den andre personens huvud kunna avslöja vilken kändis som den här personen tänker på.

Och visst blev det knorr på föreställningen när det visade sig att Henrik faktiskt sade rätt namn på två av de tre kändisarna. Om det var tur eller skicklighet – ja, där får var och en dra sina egna slutsatser.

Den mänskliga hörseln ingår också i föreställningen.

Genom en viskningslek där Henrik Fexeus skrev ned ett begynnelseord som den förste i publiken viskade vidare till sin bänkgranne blev ursprungsordet förvandlat till ett antal ord med helt skilda betydelser. Vilket också lockade fram ett av kvällens största skratt från publiken.

Och visst är det tankeväckande att se en föreställning med Henrik Fexeus. För att få den optimala upplevelsen gäller det också att hänga med i hans monologer.

Men visst kunde vi som såg honom i Växjös konserthus förra gången känna att vissa saker kom igen. Det betyder inte att det var långtråkigt igår. Tvärt om - det här var en föreställning med mersmak som Henrik Fexeus har all heder av.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons