Annons
Nyheter

Palladium frustade av skratt

Det hör till ovanligheten med ett utsålt Palladium, men i går kväll var det fullt till sista plats när duon Jesper Rönndahl och Emil Jensen delade två timmar på scenen.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2012
Jesper Rönndahl (stora bilden) och Emil Jensen uppträdde inför ett fullsatt Palladium.
Jesper Rönndahl (stora bilden) och Emil Jensen uppträdde inför ett fullsatt Palladium.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Foto: 

Båda kommer från Lundatrakten, båda kan konsten att roa och oroa, båda känner vi från både radio och tv och det är kanske främst ståuppkomik man tänker. I alla fall är det det som Jesper Rönndahl inleder sin halva av kvällen med, även om den här specialturnén får gott sällskap av tragiken.

Tragikomisk humor och inte minst sång fyllde Emil Jensen andra akten med på sitt numera ganska välkända vis: genom att blanda Spoken Word med singer-song-traditionen och numera även den så kallade Ligg-ner tragiken.

Annons

Det blev en övergång från mera försiktiga skrap med hoven – förlåt – gympadojan i golvet till mer frustande och bångstyrig gestik vad gäller Jesper Rönndahls framträdande.

Hans fysiska rörlighet med benen påminner ibland om en otålig galopphäst och sen sparkar han snabbt igång sin verbala rörlighet och vi som publik får ett race av galna tankegångar och reflektioner, allt ifrån fett planetsnack: om planeten Jupiter med ränder på tvären, korta och långa halsar och om okunnigheten hos köttätare, att kött faktiskt är muskler! Eller att det inte är smart att använda pungkulorna som vattenpass (!). Eller varför man inte kan göra placebotester med diabetiker  –  de tål inte sockerpiller.

I mitten av loppet har han publiken med sig, Palladium frustar av skratt. Jo, han har en särskilt klurigt sätt att reflektera över helt vanliga saker, denne vetenskapskomiker, som han kallar sig.

Efter en kort paus byter själva rumsligheten energi. För även om dessa båda pågar liknar varandra till en viss del, så är Emil Jensen liksom inte riktigt från samma del av humorplaneten.

Det blir genast mera lågmält, lite allvarligare. Inte alls konstigt, för Jensen har redan i presentationen utlovat mycket snack om sjukdomar. Själv drabbad av borrelia kan han leverera en helt galet sjuk lista av symptom, de flesta med ordet oförklarlig framför, som: oförklarlig benägenhet att gå vilse! Vilse i Växjö var inte någon av dem och förutom kända låtar ur sin repertoar bjöd Emil Jensen på en alldeles nyskriven sång och en alldeles underbar känga till Sofia Arkelsten och historien om hur moderaterna uppfunnit i stort sett allt under evolutionens lopp.

”Även om dessa båda pågar liknar varandra till en viss del, så är Emil Jensen liksom inte riktigt från samma del av humorplaneten.”

Jesper Rönndahl och Emil Jensen

Var: Palladium

När: 18 januari

Publik: Fullsatt

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons