Annons
Nyheter

A Bruckner: Symfoni nr 6, H Wolf: 4 Goethe-Lieder

Nyheter • Publicerad 15 mars 2000

Anton Bruckner föddes 1824 i Ansfelden, nära Linz i en lärarfamilj. Han studerade musik per korrespondens tills han var 48-år gammal, utbildade sig till organist och blev anställd som katedralorganist i Linz. Impulsen att själv komponera väcktes hos honom efter att ha lyssnat till Richard Wagners opera Tannhäuser. Den tystlåtne och strängt katolske tonsättaren ägde knappast sin förebilds psykologiska ådra, men övertog dennes förkärlek för stora orkestrar.

Under hela sitt liv saknade han musikaliskt och mänskligt självförtroende, och räddes framför allt den fruktade kritikern Hanslicks elaka recensioner. Till slut fick själva kejsar Franz Josef träda emellan och stifta fred mellan de svurna fienderna.

Bruckner, under nästan hela sitt liv föraktad som tonsättare, skrev nio symfonier, tre mässor, ett Te Deum och en del kantater och motetter. Hans musik är ganska statisk och fridfull, präglas dessutom av gamla medeltida kyrkotonarter och av ett klangideal som liknar orgelns.Symfoni nr 6 i A-dur följer samma mönster, men den har en intressantare orkestration än de andra symfonierna och mer spänningsfylld. Mycket uttrycksfull är Adagiosatsen med dess tragiska underton, scherzot med dess bukoliska glädjeyttring och finalen som byggs upp på långsamt sätt och leds mot en imponerande höjdpunkt.Cd:n innehåller även Hugo Wolfs otroligt sköna Fyra Goethelider framförda av den numera världsberömde och mycket mångsidige barytonsångaren Matthias Goerne.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons