Annons
Nyheter

Arne Domnérus/Gustaf Sjökvist

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

Det här är en återutgivning av en skiva från 1974. Det var då ett djärvt grepp att koppla ihop vår svenske altsaxmästare Arne Domnérus med organisten och kyrkomusikern Gustaf Sjökvist, även om jazzmusiken just hade börjat accepteras i kyrkorna. Kombinationen sax och hammondorgel var emellertid ett beprövat grepp främst i USA, men i betydligt svängigare sammanhang.

Här spelar Domnérus och Sjökvist uteslutande vacker och lättillgänglig musik i långsamma tempi. Flera Ellington-klassiker finns med, till exmepl Almighty God och Heaven, men också spirituals som Nobody knows the trouble I?ve seen och Sometimes I feel like a motherless child. Folkvisan Jag vet en dejlig rosa och psalmen Den signade dag platsar förstås också fint in i sammanhanget liksom Vivaldis Largo, hämtad ur dennes konsert i C-dur för piccolaflöjt och orkester. Främst "Dompan" visar här sin mest sensibla ådra och spelar mästerligt skivan igenom. En skiva att meditera till!

Stig Jonasson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons