Annons
Nyheter

B B King: His definitive greatest hits

Nyheter • Publicerad 12 mars 1999

Han firar faktiskt 50-årsjubileum i år, Beale Street Boy, eller B B King. Som en representant för Texas bluestraditioner jobbar han envist vidare. Ingen annan bluesman har troligtvis betytt så mycket för forna gitarrhjältar som Eric Clapton och Mike Bloomfield.

Det är väl det som har varit B B Kings problem de senaste 30 åren. Han har ansetts vara för utslätad och för vit jämfört med till exempel Muddy Waters, John Lee Hooker eller Buddy Guy.

Annons

B B King har brytt sig föga om denna kritik. Han har alltid gått sina egna vägar, och visst, han var den förste svarte bluesartisten som under 1960-talet vann acceptans bland de vita skivköparna.

Nu finns hur som helst ett ganska gott urval från hans karriär på denna dubbel-cd. Inte mindre än 34 låtar visar att B B Kings musik under dessa 50 år har en oerhörd bredd. Att man efter ett halvt sekel i musikbranschen dessutom får uppleva en renässans är inte illa. Så sent som 1997 blev B B King av musikkritikerna utsedd till årets bluesartist.

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons