Annons
Nyheter

Call off the search

Nyheter • Publicerad 3 april 2004

Katie Melua är en ny ung sångstjärna som gjort kometkarriär på den brittiska musikhimlen. Kritikerna gör vågen inför hennes debutalbum, Call of the search , som på ett par månader sålt över en miljon exemplar. Plattan knuffade för sex veckor ned självaste Norah Jones från förstaplatsen på den engelska albumlistan och ligger kvar där än.

Det är lätt att förstå uppståndelsen för Katie Melua har en skön och behaglig röst som på samma gång låter förvånansvärt mogen trots att hon bara är 19 år.

Annons

Till viss del kan det kanske bero på hennes tidiga uppväxt i Georgien varifrån hon flyttade tillsammans med sin familj när hon var åtta.

Musikaliskt befinner hon sig någonstans mellan nämnda Norah Jones och Dido, men hennes första stora förebild var Eva Cassidy som hon tillägnat en ballad, Faraway voice, som även finns med på plattan. Förutom ett par egna låtar hittar man bland kompositörerna diverse storheter som John Mayall och Randy Newman. Men det mesta materialet står hennes producent och upptäckare Mike Batt för.

Katie Melua rör sig hemtamt i gränslandet mellan jazz, blues och folkmusik - ett musiklandskap som verkar ligga helt rätt i tiden.

Hennes finkänsliga röst svävar fram lugnt och behagligt och kan varmt rekommenderas som musikaliskt balsam för stressade själar.

Sven Carlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons