Annons
Nyheter

E. Grieg: Lyriska stycken, Solist : Mikhail Pletnev

Nyheter • Publicerad 15 mars 2000

Den nu 43-årige ryske konsertpianisten Mikhail Pletnev härstammar från en musikutövande familj i Archangelsk i närheten av Vita havet. Den begåvade unge mannen flyttade så småningom till Moskva och påbörjade sina musikaliska studier i professor Jakob Fliers berömda pianoklass. Bara fyra år senare, närmare bestämt 1978 tilldelades han första priset på den internationella Tjajkovskijtävlingen. Parallellt med en pianokarriär uppträdde han även som dirigent, och sedan 1990 leder han också den av honom bildade Ryska Nationalorkestern.Denna klangligt mycket lyckade skiva inleds med Griegs Pianosonata i e-moll op. 7, skriven fyra år efter musikstudiernas avslutning och under den norske violinisten Ole Bulls inflytande. Det var denne som lyckades öppna den unge tonsättarens ögon och öron för den skandinaviska folkmusikens skönhet, och ge honom vägledning inför hans framtida verksamhet.

De sju fugorna skrevs under Griegs studievistelse i Leipzig hos dåtidens Thomaskantor Ernst Friedrich Richter, egentligen en serie mycket skickligt gjorda ²skoluppgifter² som avslutas med en präktig dubbelfuga i Bachs anda. Lyriska stycken är, efter tonsättarens eget vittnesmål, en serie ²självbiografiska² och intima musikaliska moment. De är skrivna under Mendelssohn, Schumann och Chopins påverkan, och präglas förutom av en poetisk inlevelse, även av den norska folkmusikens karakteristiska melodiska och rytmiska element.Pletnevs sensibla tolkning skänker dessa små pärlor en sällan mött innerlighet, lyrisk närhet och poetisk förtrolighet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons