Annons
Nyheter

Eva Dahlgren: Lai Lai

Nyheter • Publicerad 20 mars 1999

En blekt blondin har åkt på stryk, blivit något mörbultad, men gått stärkt ur den tuffa matchen. Eva Dahlgrens comeback på popscenen efter den åtta år gamla dundersuccén En blekt blondins hjärta är en självbiografisk liten pärla.

Titeln Lai lai syftar på Evas sätt att tralla vidare på en melodi när orden inte längre räcker till. Titellåten bär samma namn och handlar också om hur allt startade: ²Då en gång för länge sedan, enUNGflicka sjöng om kärleken, hon var naiv, ibland helt i det blå, och vissa sånger var omöjliga att förstå, hon sökte sanningen, och det fanns dagar då hon var nära den, då hon visste att hon var född till att skriva låtar.²

Annons

Och visst är hon född till det.

Låtarna på denna platta är inspelade mestadels hemma i Evas egen studio under två års tid. Det är en mycket lätt och samtidigt en så självklar produktion. Hon trakterar dess- utom de flesta instrumenten själv. Eva Dahlgren kan själv och slutresultatet är mycket bra.

Det känns som en tanke att i skrivande stund är det 100 år sedan Jantelagens upphovsman Aksel Sandemose föddes. Jantelagen skiter Eva Dahlgren fullständigt i, och det med all rätta.

Fröken mest pretentiösa popdiva i landet har ersatts av en betydligt mer avslappnad Dahlgren. Hon ger slängar åt skvallerpressen som varit den största orsaken till mörbultningen av blondinen, och ger en surrealisttisk bild av hur hon själv känner sig som kändis: ²Jag har en korv mitt upp på huvudet.² Titeln på låten är Rik och ökänd. Och så var det någon som sa att Eva Dahlgren inte hade humor.

Jag har svårt att tro att Lai lai skulle bli en lika stor försäljningsframgång som En blekt blondins hjärta. Och ärligt talat tror jag inte Eva Dahlgren bryr sig heller. Här finns nämligen inga omedelbara hitmelodier. Låtarna växer i stället i styrka för varje dag som går.

Detta är ingen sommarplatta för strandpartyt. Det är en platta att lägga på när självförtroendet behöver lite mental styrka. Det är Eva Dahlgren bra på.

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons