Annons
Nyheter

Ken: Vägen tillbaka

Nyheter • Publicerad 10 april 1999

På skivans fodral syns Ken tillsammans med sin närmaste klick. Full av glädje. Och varför inte? Vägen tillbaka kommer bli hans genombrott. Med hjälp av Petters succé förra året är svensk hiphop, på svenska, på gång. Om det råder det inget tvivel. Med en egen attityd som ännu bär på en undergroundkänsla, trots att till exempel Kens skivbolag heter EMI, och en stark kamratskap positionerar sig svensk hiphop långt fram.

Jag vill så gärna ge Kens debutalbum högsta betyg. Ken tillhör Sveriges elit inom hiphopen men det handlar trots allt fortfarande om debutanter. Vägen tillbaka kommer att få många huvuden att nicka. Trots detta är det inte ett helgjutet album. Därför blir det ett hack från toppen.

Annons

Det klart intressantaste spåret på skivan är avslutande Kaos. Med en underbart monoton grund lagd av Thomas Rusiak kämpar 30 av Sveriges nya hiphopare om struputrymmet. Bland andra återfinns Blues, Petter, Ayo (som alldeles nyligen skrev kontrakt) och Spot Runnaz (som i mars släppte en tolva på Platform De Luxe). Under elva minuter förs en oväntat kontrollerad svensk/engelsk/spansk ordbatalj.

På framsidan av cd-konvolutet ser vi en allvarlig Ken, vilket givetvis för tankarna till första singelsläppet. Mamma. Där Ken säger adjö till sin mamma som dog i cancer när han var fjorton år. En del kanske tycker att låten passerar gränsen mellan det personliga och privata. Men jag vet inte. Jag tycker att det är en väldigt stark låt som dessutom tar bort bilden av hiphopare som hårda tuffa grabbar som bara sjunger om stora bilar, diamanter och ²brudar med feta rumpor².

Kändisproducenterna Colleone & Webb har producerat den mesta musiken på skivan, bland annat Jagad och Gatan är min inspiration. Även Mike Kitigai, Dödens gränsland, och Thomas Rusiak, tidigare nämnda Kaos, bidrar med feta rytmer och skön musik.

Stockholmskunskaperna fortsätter att växa. Nu är det ett nytt postnummerområde i Stockholm vi får lära känna 165, Hässelby. Snart kommer resten av landet på bred front. Med Spot Runnaz, Loop Troop och Hammerhill Click i spetsen.

Ken fortsätter för övrigt den roliga trenden att sampla från gamla svenska barnskivor. Här är det Barbro Lindgren som används som grund i låten Eld och djupa vatten. En oväntat mörk låt med tanke på samplingen.Vägen tillbaka är en given sommarhit.

Detta kommer bli ett mycket bra år för alla svenska hiphopare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons