Annons
Nyheter

Regina Spektor

Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
Regina Spektor blandar pop med jazz, blues och folkmusik.Foto: big hassle
Regina Spektor blandar pop med jazz, blues och folkmusik.Foto: big hassleFoto: 

Jag blir naturromantisk och småkär när jag lyssnar på Regina Spektor - en ryskfödd amerikansk pianovirtuos som skriver smått fantastiska sånger.

Mest av allt fascinerar hennes röst. På samma gång stark och bräcklig lindar den sig som sockervadd runt musiken, ibland balanserande på gränsen till det teatraliska, men alltid rörande. Sången är känslostark på ett sätt som får mig att tänka på Ani DiFranco eller Björk.

Annons

Begin to hope är en naturlig fortsättning på label-debuten Soviet kitsch som i stort sett bara innehöll piano och sång. Nu breder Spektor ut sig mer i arrangemangen med trummor, stråkar och saxofonblås. Hennes små hyllningsdikter till livet är fortfarande nätta men spektrat är bredare nu.

Det finns drag av folkmusik som kan härledas till Joni Mitchell eller Joan Baez. Men Spektor är alldeles för rastlös för att stanna där. Det är något fritt och otvunget över hennes musik.

Hon blandar sin fantastiska pianotalang med en lätt och lekfull pop kryddad med jazz och blues. Det hela landar i en smått sensationell skapelse. När 2006 ska sammanfattas kommer Begin to hope vara med på min bästalista. Lätt.

Jonas Allgulin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons