Annons
Nyheter

Robert Johnson and Punchdrunks:Fried on the altar of good taste

Nyheter • Publicerad 10 mars 2000

Mats Olssons underbara rocklivsskildring De ensamma pojkarna? Där finns en karaktär som framställs som landets bäste gitarrist och därför får äran att spela med den åldrade huvudrollsinnehavarens bluesband. Denne mörke lille man kallas Robert Johnson och mycket riktigt är det den livs levande killen med bandet Punchdrunks i släptåg som fått stå modell för figuren i boken.

Till skillnad från den fiktive Johnson lirar verklighetens inte alls blues, utan något i Sverige så ovanligt som surf- rock. Numera med fler elektroniska inslag än tidigare och, för första gången, i stereo. Efter att i snart tio år spelat in och gett ut sina egna plattor har bandet äntligen fått göra en ²riktig² skiva, producerad av Bob Hunds Thomas Öberg och Jonas Jonasson. Dessa båda herrars medverkan färgar soundet ordentligt och visst känns skåningarnas karakteristiska syntar igen. Låtvalet är smart, flera gamla filmlåtar med supersnygga On her majestys secret service som bästa exempel, och många egna kompositioner. Det är ruffigt, tufft och som sig bör instrumentalt och kortfattat. Precis lika bra från Östersjöns stränder som från Stilla havets.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons