Annons
Nyheter

Shawn Mullins: Soul¹s Core

Nyheter • Publicerad 12 mars 1999

Shawn Mullins har släppt flera plattor tidigare. Men då på ett eget indiependentbolag. Nu har har fått skivkontrakt med Columbia och allt orsakat av att en av hans låtar plötsligt blev en radiohit: Lullabye.

Ett faktum som Mullins själv hade lite svårt att förstå. Hans mål för att nå en stor publik har varit att ständigt turnera på små klubbar, kaffehus och barer, som förhoppningsvis efterhand byts ut mot större spelställen.Shawn Mullins är en speleman som trakterar allt ifrån gitarr, bas och cello till trummor och piano som dessutom producerar själv.

Annons

Han är samtidigt en berättare av historier från Amerikas bakgårdar. Trots sin ringa ålder, 31 år, har han kuskat runt i det stora landet i många år och det är under dessa resor han får uppslag till nya låtar i möten med människor. Det är ofta levnadsöden hos ordinary people som har inspirerat honom.

De flesta låtarna på Soul¹s Core är skrivna under de senaste åren. Alla är egna låtar, utom en: Sunday mornin¹ comin¹ down av Kris Kristofferson. Det är först när jag hör Mullins tolkning som jag inser vilken stark låt det är.

Titlar som September in Seattle, Twin Rock Oregon och Ballad of Billy Jo McKay säger kanske lite grann om vilken musikalisk tradition Mullins lutar sig emot. Det är ungefär som att höra Hank Williams möta Elliot Murphy och Grant Lee Buffalo. Men referenser till trots: mest av allt låter det Shawn Mullins. Och det är ett betyg gott nog.

Shawn Mullins kommer säkert att höra mer av sig i framtiden. Det här är en stark ²debut².

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons