Annons
Nyheter

Staffan Hellstrand:Underbarn

Nyheter • Publicerad 18 september 1999

Din mästares röst slår till igen. Efter Underland kommer logiskt och ironiskt (?) nog Underbarn.

Det ska sägas med en gång: Hellstrand har aldrig varit mer elektrifierad. Det gnistrar och sprakar av elektriska gitarrer i Hasse Östlunds (Nomads) och Fredrik Blanks händer.

Annons

Hellstrand har tidigare samarbetat med Nomads på den utmärkta Pascha Jims dagbok från 1996. På denna platta är det Östlund som återstår och resultatet är stundtals alldeles lysande.

Det är blytung men paradoxalt nog luftig och fjäderlätt elektrisk rock. Hellstrand gör en alldeles egen mix av sina favoritreferenser där vi kan finna bland andra The Clash, Neil Young och Velvet Underground. Men en kamplåt som Nån gång måste allting skaka hade platsat som singelsläpp från vilken som helst av Suedes glamrockiga plattor.

Staffan Hellstrand rör sig obehindrat i detta elektrifierade rocklandskap. Men till sist låter det ändå alltid Staffan Hellstrand om slutresultatet.

Som låtsnickare har han sedan flera år tillbaka hittat sitt eget koncept. Det känns både tryggt men samtidigt alltid spännande, eftersom han alltid lyckas finna nya musikaliska inramningar till sina låtar. Bara i år har artister som Idde Schultz, Lasse Winnerbäck, Lisa Nilsson och Sven-Ingvars valt att spela in hans låtar, vilket är tecken på att han är en svensk melodimakare av rang.

Särskilt spännande är förstås Hellstrand som textförfattare. Han är en av Sveriges få verkliga rockpoeter. Det finns alltid ett mysterium i texterna. Lyssnaren får aldrig några färdiga svar. Hellstrand berör ändå alltid det allra djupaste i vad det innebär att vara människa. Så egentligen är det samma låtar han skriver om och om igen.

Även om han ibland kan vara politisk så skildrar han hellre känslorna av utsatthet, övergrepp och alienation. Aldrig några svar. Aldrig några pekpinnar. Det är ett sympatiskt drag att lyssnaren själv får dra sina slutsatser. På något sätt känns det som om Staffan Hellstrand till sist har hittat sin egen röst i stället för mästarens som han tolkade på den allra första egna plattan: Dan Andersson.Din mästares röst lever alltså vidare. Bättre än någonsin.

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons