Annons
Nyheter

Sveriges första rockband fyller 50

Nyheter • Publicerad 7 januari 2006
Sven Ingvars, Sveriges första rock- och popband, lever än. Foto: LENNART DANNSTEDT
Sven Ingvars, Sveriges första rock- och popband, lever än. Foto: LENNART DANNSTEDTFoto: 

56:orna inom den svenska idrottshistorien avhandlas överallt just nu: Stenmark, Borg, Wassberg och Frankie Boy. De var alltså födda det gyllene året. Det här gänget startade 1956! Det är ett maratonlopp som heter duga. Rolling Stones framstår som juniorer i detta sammanhang.

En 13-årig värmlänning vid namn Sven-Erik Magnusson hade letats upp av dragspelaren Ingvar Karlsson och trummisen Sven Svärd i februari 1956 för en första spelning i Folkets hus i Slottsbron. Denne 13-åring var en jäkel på bandy, men en fantom på klarinett hade man hört. Bättre än Benny Goodman till och med. Trion utökades till en kvartett 1958 när Sven-Eriks kusin Rune Bergman lärde sig spela bas.

Annons

Sven Ingvars var Sveriges första rock- och popband och på den första ep:n från 1960 levererade de bland annat Let?s think about living och Guitar Boogie. Inför ett framträdande i legendariska radiolångköraren Frukostklubben ville inspelningschefen på Philips, Göte Wilhelmson, att bandet gjorde något eget. De fick en gammal schottis vid namn Te dans me Karlstatöserna att sätta tänderna i. Där föddes Sven Ingvars signum: pop på svenska.

Under sina 50 år har de bland annat tolkat Fröding, gjort filmfiasko med Under ditt parasoll, vält stora scenen på Hultsfredsfestivalen 1991, haft 53 (!) låtar på Svensktoppen och kört långlivade rockshower, bland annat på Tyrol i Stockholm.

Det här är ett smakprov från de gångna 50 åren. 46 låtar fördelade på två cd. De första demoinspelningarna på nymodigheten rullbandspelare med Sven-Erik vid micken från 1958 är förstås kul att höra. Annars är det hits efter hits.

Att Gunde Johansson dessutom är upphovsman till den första äkta svenska rockstänkaren Torparrock (i original Torparvisa) framgår med all tydlighet här. (Universal)

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons