Annons
Nyheter

Ulf Adåker & Cordeography: Something Juiceful

Nyheter • Publicerad 26 mars 1999

Skivans titel är förstås en ordlek, dess omslag pryds av läckra citrusfrukter. Innehållet har helt klart mycken must och syra, och visst är det här bruksmusik, användbar i alla sammanhang. Vad jag förstår, har trumpetaren Ulf Adåker inte alltid uppskattats efter förtjänst, men här visar han tydligt, att han har en begåvning utöver det vanliga. Bitsk, logisk, egensinnig och rakryggad spelar han sin och andras musik utan sidoblickar eller eftergifter. Här står han för ett intressant experiment. Hans egen kvartett kopplas ihop med stråkkvartetten Cordeography, som består bland andra av de båda kubanska violinisterna Boch Emilio Estrada. Stråkarna har fått en mera aktiv roll än vanligt, alltså inte enbart bakgrundsklanger utan också egna sekvenser och soloinsatser. Det är ett spännande och progressivt samspel av allmusikaliskt slag.

Av de åtta numren är hälften Ulf Adåkers egna kompositioner, alla med en lyrisk underton. Sältan svarar herrar som Thelonius Monk och Ornette Coleman för i nummer som Little Rootie Tootie och Blues Connotation. Den här skivan tycker jag mer och mer om.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons