Annons
Nyheter

Veckans skivor 101207

Årets julskivor. Året går mot sitt slut och ett stort antal julskivor har nått redaktionen. Smålandspostens recensenter har lyssnat på bjällerklang, varm choklad och snöfall i alla versioner. Varsågod, här är resultatet.
Nyheter • Publicerad 8 december 2010

MALENA ERNMAN

Santa Lucia – En klassisk jul

Annons

Roxy recordings

4/5

Alla artister verkar någon gång vilja spela in en julskiva, således översköljs vi av ständigt nya versioner av O helga natt varje år vid den här tiden. De flesta av dessa julskivor hamnar rätt snabbt i fyndhyllan på stormarknaden. Men det finns undantag, skivor som verkligen tar sin plats i julstöket och lyckas med konststycket att både kännas äkta och relevanta.

I år kommer en av de skivorna från Malena Ernman. Hennes Santa Lucia ger ro och frid och hopp om en riktigt strålande jul.

Är det någonting mezzosopranen lyckats med både före och framför allt efter schlageräventyret med La Voix 2009 så är det att göra operan mer folklig. Hon har underhållit på idrottsgalor och sjungit allsång på Skansen och hon har fått en ansenlig mängd människor att tänka att det där med opera kanske inte är så dumt i bland.

Och det där med opera är definitivt inte så dumt när det handlar om julsånger av det mer klassiska slaget. Här finns inga tomtegubbar som slår i glasen, men väl Marias vaggsång, Laudate dominum och Bred dina vida vingar.

Malena Ernman backas på ett otroligt fint sätt upp av Stockholm sinfonietta och Gustaf Sjökvists kammarkör. På Santa lucia gästar Charles Castronovo och Martin Fröst gör ett inhopp på Ave Maria. Men det är Malena Ernmans röst och hennes tolkningar i arrangemang av Bengt Åke Lundin som gör att just den här julskivan sticker ut lite extra från mängden.

Det är vilsamt, stämningsfullt och väldigt, väldigt vackert. Kanske ingenting för glöggpartyt eller julminglet, men för koncentrerad lyssning i december är det ljuvligt.

KRISTINA BINGSTRÖM

DIVINE

Annons

A Divine Christmas

Carpe diem

2/5

Stämsång är överskattat på skiva. I en stor kör är det supermaffigt med många stämmor som lyfter varandra och bildar en enhet. Men en trio som ägnar en hel julskiva åt att bara sjunga i stämmor – det är för mycket. Det blir en uppvisning i sångteknik snarare än stämningsfylld julmusik. Och när arrangemangen mer är ägnade åt att ekvilibrera rösterna så att var och en i trion ges lika många tillfällen att glänsa då går givetvis mycket av känslan förlorad.

Låturvalet på Divines julskiva är det annars inget fel på. Idel ädel julmusik från den klassiskt sakrala repertoaren, som Ave Maria, Bereden väg, Hosanna och förstås O helga natt.

KRISTINA BINGSTRÖM

MÅNS ZELMERLÖW

Christmas with friends

Warner

3/5

Annons

Att Måns Zelmerlöw har Sinatra-ambitioner är väl ingen hemlighet. På Christmas with friends blir det väldigt tydligt. Här satsas det stort: Jazzigt storband med Per ”Texas” Johansson på sax och en hel stråk-sektion. På omslaget sitter Måns med uppknuten fluga runt halsen och blickar tillbaka på en lyckad kväll. Ja, klichéerna är många, men resultatet helt okej. Fläskiga arrangemang och smakfullt val av gästartister?–?Björn Skifs, Pauline och Pernilla Andersson. Vi får också en ny låt, Jörgen Elofsson/Andreas Carlsson/Niklas Strömstedt-skrivna December, ett försök till tidlös jazzschlager, snäppet för vuxen för Måns Zelmerlöw.

HELENA SÖDERLUNDH

Sarah Dawn Finer

Winterland

Roxy recordings

4/5

Sarah Dawn Finer kallar sin platta en vinterskiva hellre än en julskiva och låtarna är noga valda för att höra vintern till mer än bara julen. Låtvalet känns traditionellt amerikanskt och är befriande fritt från potpurrier av svenska julklassiker. Som den begåvade sångerska hon är tar hon mycket plats på skivan och bjuder på sig själv, trots att skivan gästas av andra namnkunniga artister som Louise Hoffsten i Wintersong och Nisse Landgren i Have yourself a merry little christmas. En utmärkt skiva att spela i bakgrunden framförallt under julens – och vinterns – mer avslappnade stunder.

ANNA FRITZÉN

DYNAMIC

Bereden väg

Annons

Naxos

3/5

Att gruppen tagit hjälp av Anders Edenroth från a capella-mästarna The real Group höjer förväntningarna på denna sånggrupp som så när som på någon fiol- och klarinettstämma framförd av gruppmedlemmar ger en skiva med hjälp av endast sina fem röster. Och det är väldigt unisont och vackert och distinkt, av mycket inkännande och begåvade sångare. Men det är inte avslappnat och stämningsfullt. Är det kanske för bra, för exakt? Däremot ett stort plus till att man vågar ta ut svängarna taktmässigt som i Dotter Sion och även ge sig in på helt nya spår som att flirta med musikalen Carmen i en annars traditionell julsång.

ANNA FRITZÉN

SANNA, SHIRLY, SONJA

Vår jul

Lionheart International

2/5

På tisdag kommer trion Sonja Aldén, Shirley Clamp och Sanna Nielsen till Teleborgshallen för en julkonsert. Jag hoppas att den är mer stämningsfylld och fin än julskivan de släppt. Här blir det inställsam stämsång för hela slanten och slätstrukna versioner av älskade klassiker som Pie Jesus, Gläns över sjö och strand och Jul, jul strålande jul. Samt ett regelrätt lustord på Tänd ett ljus.

Visst sjunger de vackert  – alla tre både var för sig och tillsammans – men bara vackert räcker inte när själva det vackra verkar vara målet. Var är känslan, var är längtan, var är julstämningen?

Annons

KRISTINA BINGSTRÖM

SHELBY LYNNE

Merry Christmas

Everso

3/5

Epitetet julskiva får mig att tänka på stormarknadsmusik med plink och plonk och plastiga synthmattor. Men Shelby Lynne återupprättar begreppet. Hon bjuder in oss till en stund framför brasan, till akustisk country med mycket feeling, till den bluesiga sidan av julen i egna Xmas där hon sjunger att julen gör henne ledsen, men också till finfina körarrangemang i inledande Sleigh ride/Winter wonderland. Hon lyckas inte helt blåsa liv i klassiker som Silent night, men däremot får Rudolph the red nosed reindeer en skönt släpig inramning. Merry Christmas är en av de mer sympatiska jultolkningarna i år.

HELENA SÖDERLUNDH

PLAYTONES

Rock’n’roll Christmas party

Kavalkad/Universal

Annons

2/5

Brylcremen sitter perfekt. Rockabillypiano, ståbas, saxofon och steelguitar samarbetar utan gnissel. Dansbandskampsvinnarna Playtones kan sin sak, de kan göra dansant bruksmusik med rockabillybas, med hur mycket tryck i som helst. Men det är något som skaver på deras julskiva, där nyskrivet svenskt möter julmedley på engelska. En låt som Tomten är aldrig sen får mig att tänka på Wilmer X:s klassiker En röd elektrisk gitarr och jag inser vad som saknas här: nerven, charmen, distansen. Och nog kan man göra musik som går att dansa foxtrot till utan att låta så väldigt len på rösten?

HELENA SÖDERLUNDH

TOMMY NILSSON

I år är julen min

EMI

2/5

Under en 30-årig sångarkarriär har Tommy Nilsson gjort det mesta i låtväg och för det mesta gjort det mycket bra. Och visst borde Tommy med sin ljusa och finstämda sång också kunna framföra både traditionella och mer moderna julsånger på ett tilltalande vis. Men i sin första julskiveutgåva, som totalt innehåller 14 låtar, får Tommy inte till det riktigt. Till och med Nu tändas tusen juleljus, Jul jul, strålande jul och Det strålar en stjärna känns sega.

BERNE PERSSON

LINDA LAMPENIUS

Annons

Angels

Naxos

3/5

Linda Lampenius bjuder på en traditionell repertoar. Ambitionen är hög och tillsammans med en rad välkända artister som Kalle Moraeus, Nils Landgren, Sofia Källgren, Fredrik Lycke och Ulf Wakenius presenteras en rad svenska och engelska julklassiker där det instrumentella får dominera. Här har många starka viljor samlats i produktionen men Linda Lampenius själv verkar ha haft lite svårt att sätta ner foten. Tillsammans med Kalle Moraeus når hon nya höjder. Men Wakenius verkar däremot inte kompromissa till förmån för helheten. Vackra stämmor var för sig som tyvärr inte når ända fram tillsammans.

ANNA FRITZÉN

DIO

At Donington UK: Live 1983 & 1987

Niji

4/5

Ronnie James Dio, en av metal-världens absolut främsta sångare rycktes bort från jordelivet tidigare i år till alla hårdrocksvänners stora sorg. Nu kommer en utmärkt samling av livematerial från gruppen Dios två framträdande på Donington-festivalen i England. Det första från 1983 bjuder på ett riktigt hungrigt band som nyss släppt klassikern Holy Diver. Det andra är från 1987 när gruppen var väl etablerad. Här finns grymma versioner av Stand Up And Shout och Straight Through The Heart och det är kul att höra att en senare låt som Naked In The Rain faktiskt sitter riktigt bra.

Annons

KLAS LUNDGREN

ELECTRIC WIZARD

Black Masses

Plastic Head

4/5

Electric Wizard är med Black Masses framme vid sin sjunde fullängdare som följer den riktigt lyckade Witchcult Today från 2007. Bandet har själva kallat sig världens tyngsta och detta med viss rätt. De har dock den goda smaken att se till att denna tyngd oftast paras med riktiga melodier och ibland också ett sjuhelsikes sväng som är smått omöjligt att värja sig emot. Detta visar man kanske allra bäst i Black Mass som trots alla undergångsriff och gnisslande gitarrer nästan känns dansant. Om man är ute efter massiv och tung hårdrock av den ursprungliga skolan är Electric Wizards Black Masses given.

KLAS LUNDGREN

KYLEA

Spiral Shadow

Seasons Of Mist

Annons

4/5

Kylesa har plats för influenser från både Black Sabbath och Pink Floyd och det låter precis lika bra och spännande i verkligheten som det gör på pappret. Gruppen har en förmåga att med skönt flummiga, lätt psykedeliska och ibland mjukt exekverade metalriff locka fram låtar som smyger sig på sin lyssnare väl dolda i en lagom tät dimma för att till slut utgöra en del av dennes medvetande. Försök bara att motstå det hypnotiserande i en låt som To Forget. Annars kan man njuta det frenetiska Mastodon-manglet i kraftpaketet Drop Out. Spiral Shadow är helgjuten och en av årets absolut bästa plattor.

KLAS LUNDGREN

CHRISTER SJÖGREN

En stjärna lyser i natt

Warner Music

4/5

Det är synd att Christer Sjögren under sin julkonsertturné missar Växjö. Med sin basstämma passar det honom alldeles utmärkt att sjunga klassiska julmelodier som Stilla natt, Ave Maria och Nu tändas tusen juleljus. Kombinationen av svenska och engelska texter fungerar också bra. White Christmas, Go tell it on a mountain och avslutningslåten So this is Christmas sitter som de ska liksom duetten med Elisabeth Andreassen i Julen är här. Det här är en av årets allra bästa julskivor!

BERNE PERSSON

WEST OF EDEN

Annons

A Celtic Christmas

Zebra records

4/5

West of Eden är en Göteborgsbaserad grupp som på sin julskiva blandar traditionella irländska instrument som fiol, dragspel, mandolin, low wistle och tin wistle med trummor och elgitarr. Julmusik måste inte vara traditionell eller bestå av låtar som man hört i alla år. God rest you merry gentleman är den enda av låtarna som iallafall jag sjunger med i texten på. Skivan är mycket stämningsfull med långa bitar solosopran och nyanserat pianokomp. Och även om välkända låtar lyser med sin frånvaro lyckas West of Eden skapa en julstämning med välkända julattribut som bjällror och trummor, utan att göra avkall på det tempot.

ANNA FRITZÉN

JEREUSALEM

She

Pierced Records

3/5

Jerusalem med Ulf Christiansson i spetsen har släppt plattor sedan 1978, både på svenska och engelska. Den nya given bjuder på hela 70 minuters musik och den största andelen består av robust och välskriven klassisk rock i moget mellantempo. De låtar som bryter av mest och också gör störst intryck är titelspåret och balladen She, som känns som en lyckad Magnum-låt minus det extra pompösa, den nästan oförskämt medryckande Crown The King och Supernatural som bjuder på lite extra och välbehövligt tryck. She är en kvalitetsplatta men med så lång speltid hade den mått bra av mer variation och dynamik.

Annons

KLAS LUNDGREN

KORT

Invariable heartache

City Slang/Cosmos

4/5

Kurt Wagner har ofta hävdat att Lambchop är ett countryband. Inte bara Nashville har ställt sig frågande till det. Inte ens termen altcountry har egentligen varit applicerbar. Men nu kan vi snacka country! Låtarna är från 60-talets Nashville-etikett Chart. Det var Cortney Tidwells farfar som drev bolaget och gav ut mer poppig country. Kurt och Cortney har två minst sagt mycket olika röster. Kurts är som vanligt mörkt mumlande och Cortneys kraftfullt klar. Och de passar alldeles perfekt tillsammans. En mycket mer genuin countryduo än exempelvis Mark Lanegan och Isobel Campbell.

ANDERS TAPOLA

PSYKAKUTEN

Maybe tomorrow

Lyckan/Border

Annons

3/5

Efter den fina ångesturladdningen till debutplatta tidigare i år är duon Psykakuten redan tillbaka. Nu med en coverplatta där låttiteln fått styra. Inte mindre än tolv versioner på låtar som alla bär titeln Maybe tomorrow. Allt från Mink de Wille till Jackson 5, Marky Ramone och Everly brothers. En spretig samling som blir en självklar enhet i Psykakutens vård. De befinner sig fortfarande i ett kallt och ödsligt indieland där varje ton som Karolina Stenström tar är som en bön om att slippa ensamheten. Men till skillnad från debuten känns det som att det nu görs med ett litet, litet leende på läpparna.

ANDREAS WESTERGREN

PETER SÖDERBERG

Liuto con forza

PHONO SUECIA/NAXOS

4/5

Zen är en erfarenhet som inte kan beskrivas litterärt eller vetenskapligt. Men det är ganska många som försökt göra zen-buddistisk musik och resultatet har då ofta blivit både strängt och abstrakt. Nyare musik för luta får lätt också de kvaliteterna. Här tolkar lutenisten Peter Söderberg verk av Bengt Hambræus, Ivo Nilsson, Erik Peters, Lars Ekström, Ingvar Karkoff och Kent Olofsson. Det är lågmälda men också dynamiska kompositioner. Söderberg spelar sex- och åttasträngade renässanslutor samt en elvasträngad barockluta, teorb. Peters medverkar med elektronik på sitt stycke. Det här är musik som ger inåtvändheten ett ansikte.

PO ÅSTRAND

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons