Annons
Nyheter

Hexic HD

Nyheter • Publicerad 17 januari 2006

I en tid där pusselspel är mer intressanta än på tio år lyser Hexic som en stjärna på klar himmel. Spelplanen är fylld med sexkantiga block i olika färger, och det gäller att förflytta blocken så att tre av samma färg möts och bildar ett ännu större block. När detta är gjort försvinner det från spelplanen och det trillar ner nya block. Markören som flyttar blocken är lika stor som det block man ska forma, den flyttar alltså tre block åt gången i en rörelse åt höger eller vänster.

Det låter kanske inte speciellt intressant på papperet, men faktum är att Hexic är enormt beroendeframkallande som de flesta pusselspel och man vill inte sluta spela förrän alla rekord är slagna. För att belöna spelaren går det att forma speciella mönster som ger bonuspoäng, men då och då kan det också dyka upp bomber som gör att man måste släppa all koncentration från övriga spelplanen för att lösa problemet. Det är i stunder av förtvivlan och längtan efter nya rekord som Hexic gör sig allra bäst. Kort sagt är Hexic färgglatt, gratis och fulländat.

Annons

X-box Live Arcade. Med en ny generations konsoler kommer också nya möjligheter. Microsoft satsar stenhårt på sin så kallade livetjänst, vilket kort innebär onlinemöjligheter på konsol. Redan förra generationen fanns möjlighet att koppla upp sig och spela över Internet med sina konsoler, men det är först nu tjänsten blir så lättillgänglig att det faktiskt är riktigt roligt att använda den. Med en Xbox 360 finns det dock fler möjligheter än bara enkelt onlinespelande för den som vill ha mer. Väl ute på nätet med sin konsol går det att koppla upp mot något som Microsoft har valt att kalla för Xbox Live Marketplace, vilket är en samlingsplats för nya trailers, speldemon och - det bästa av allt - en fantastiskt guldgruva för små men enkla spel som finns tillgängliga för nedladdning.

För att kunna ladda hem de så kallade Arcadespelen krävs virtuella pengar på livetjänsten. Dessa går att köpa i de flesta välsorterade spelbutiker, vilket rekommenderas varmt. Det fylls hela tiden på med nya titlar, och de kostar cirka 50 till 100 kronor styck att ladda hem. Att skapa så pass enkla men underhållande spel är något som lockar flera utvecklare, vilket öppnar möjligheter för nya och små utvecklare att söka sig till branschen för att göra sin röst hörd.

När spelen väl är hemladdade från tjänsten krävs det inte att man är uppkopplad mot Internet för att spela, men halva poängen försvinner dock om man inte är med och jämför poänglistor och tävlar mot kompisar över hela världen. Ett av spelen man kan hämtat hem på Xbox Live Marketplace är fulländade Hexic HD, läs recension här nedan.

Albin Damberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons