0–4 blev 7–4 i galen NHL-vändning

I mitten av andra perioden ledde Columbus med 4–0 hemma mot Carolina. Då stod gästerna för en jättevändning – och vann med 7–4.
För Chicago gjorde samtidigt den förre Skellefteåmålvakten Arvid Söderblom NHL-debut borta mot Nashville.
Ishockey • Publicerad 2 januari 2022
Nino Niederreiter efter ett av Carolinas mål.
Nino Niederreiter efter ett av Carolinas mål.Foto: Jay LaPrete/AP/TT

Svensklaget Columbus fick till en början en pangstart på 2022. 21-årige Adam Boqvist satte 2–0-målet och Gustav Nyquist ökade – i sin 600:e NHL-match – på till 3–0, innan också 4–0 trillade in knappt halvvägs in i matchen. Columbus såg ut att vara på väg mot en perfekt start på året, men de svenska målskyttarna fick ändå lämna isen som förlorare till slut.

– Jag kände mig aldrig lugn med hur vi spelade matchen. De fortsatte att anfalla och vi kunde inte svara upp, säger Columbus tränare Brad Larsen om hur han kände när laget hade 4–0-ledningen, enligt nhl.com.

Fem mål i tredje

Halvvägs in i matchen fick Carolina upp tempot. Laget reducerade två gånger i mittperioden och fortsatte jakten med ytterligare fem mål i slutperioden. Med tre mål på mindre än en och en halv minut vände Carolina 3–4 till 6–4 och spädde sedan på med ytterligare ett mål innan urladdningen var över.

Det var fjärde raka segern i NHL-ishockeyn för Carolina, som till slut vann skottstatistiken med hela 49–18.

– Det var något alldeles extra, säger Carolinas tvåmålsskytt Steven Lorentz,

– Ibland blir det en sådan där match där laget känner sig lite ur form och inte får till det, men helt plötsligt lyckas man med något och man håller sig till planen och man får utdelning.

Nashville krossade Chicago

I Nashville inledde Filip Forsberg målskyttet efter bara en minut i hemmalagets 6–1-överkörning mot ett ringrostigt Chicago, som inte hade spelat på närmare två veckor på grund av covid-19. Mattias Ekholm noterades för assistpoäng på Nashvilles samtliga tre första mål, som alla kom i den första perioden.

Det banade väg för NHL-debutanten Arvid Söderblom. I den andra perioden fick han kliva in i Chicagos målbur och ersatta Collin Delia, som släppt in de första tre målen på endast sju skott. Svensken kommer närmast från Skellefteå AIK och har hittills den där säsongen spelat i Chicagos farmarlag i AHL.

– Det var roligt att spela, säger 22-åringen.

– Jag har drömt om att spela i NHL sedan jag var barn. Det var kul, men en tuff match. Det känns som att jag spelade hyfsat bra och gjorde ett par bra räddningar.

I karriärens första NHL-match fick Söderblom 15 skott emot sig, varav han släppte in tre.

Chicagos målvakter Marc-André Fleury och Kevin Lankinen är båda borta från spel på grund av NHL:s covid-regler.