"5–0 är svårt att förklara bort"

Det blev rena mardrömmen för Öster på Norrporten Arena i Sundsvall.
GIF Sundsvall krossade Öster med 5–0 och nu lever Växjölaget farligt igen i kampen för att undvika de två slutplatserna i superettan.
– 5–0 är svårt att förklara bort. Matchen fick exakt det förlopp som inte fick hända mot ett starkt Sundsvall, säger Östertränaren Hans Gren.
Sport • Publicerad 5 oktober 2010
Freddy Borg och Öster hade inte mycket att sätta emot Sundsvall.
Freddy Borg och Öster hade inte mycket att sätta emot Sundsvall.Foto: Pär Olert/Pic-Agency

Både han och kollegan Sören Åkeby "snöade in" på hur viktigt Sundsvalls ledningsmål i 26:e minuten blev för matchens utveckling.

På Fredrik Holsters långa frispark kom Östermålvakyen Rasmus Rydén fel i utboxningen. På en nicktouch med bakhuvudet kunde Christian Brink göra ledningsmålet.

Det som inte fick ske med Österögon.

– Efter det tidiga målet var vi tvingade att gå framåt och det passade Giffarna. De var effektiva i omställningarna, men jag tycker att Sundsvall fick för många mål sett till avsluten, säger Hans Gren.

Sören Åkeby nickade instämmande:

– Ja, efter det tidiga ledningsmålet släppte nerverna på vissa av mina spelare. Jag kan hålla med Hans om att vi fick lite väl många mål, men kom ihåg att vi är effektiva, säger Sören.

GIF Sundsvall gick till pausvila med 2–0 efter två billiga mål. Det andra föll i 32:a minuten när Alieu Jagne ur knappt ingen vinkel alls satte bollen i nättaket.

Kantspelet var Sundsvalls lycka i första halvlek. Öster vaskade om och gjorde två byten i paus (Danny Tadaris och Matteo Blomqvist-Zampi ersattes av Charles Anderson och Jabu Mahlangu.

Öster skaffade sig genom de båda passningsskickliga inhopparna mycket bollinnehav, men det hände inte mycket framåt.

Efter bara sju minuter in på halvleken gjorde Sundsvall matchens snyggaste mål. Ari Skulason slog en genomskärare till frispark och Jonas Wallerstedt tajmade perfekt med att språngnicka bollen i mål.

Öster jobbade på och både Daniel Petersson och David Vidarsson tvingade Sundsvalls mycket duktige målvakt Tommy Naurin till räddningar.

Mot slutet kollapsade Östers defensiv när Nuri Mustafi och Emil Forsberg ökade till 5–0. Öster hade fler totala avslut, 9–8, än Sundsvall, men märk väl att bara tre av de nio var på mål.

– Det får man vara glad över som Sundsvalltränare. Det var ett tecken på att vi hade bra försvarsspel, säger Sören Åkeby.

Öster får slicka såren. ?Seriens målrikaste lag visade mot seriens målfattigaste att fotbollen denna kväll var logisk.

Olivier Karekezi fick priset som Östers lirare och det finns inget att invända mot?. Inhopparna Charles Anderson och Jabu Mahlangiu kan möjligen också få godkänt i Öster.

Resten får rannsaka sina insatser och glömma utflykten till Sundsvall.