Annons

Abramovitj säljer Chelsea – startar stiftelse

Den ryska oligarken Roman Abramovitj bekräftar att han vill sälja Chelsea.
"Jag anser att det är i klubbens bästa intresse", säger Abramovitj i ett uttalande på Premier League-klubbens hemsida.
Vinsten från försäljningen ska tillfalla offren för kriget i Ukraina.
Fotboll • Publicerad 2 mars 2022
Roman Abramovitj uppges vilja sälja Chelsea. Arkivbild.
Roman Abramovitj uppges vilja sälja Chelsea. Arkivbild.Foto: Anthony Anex/AP/TT

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till att EU, USA och Storbritannien infört riktade sanktioner mot oligarker i presidenten Vladimir Putins innersta krets, genom att frysa tillgångar och förbjuda dem från att resa in i väst.

Om Roman Abramovitj kan komma att påverkas av några sådana sanktioner är ännu inte känt men han släpper hur som helst ifrån sig den engelska fotbollsklubben Chelsea.

Startar stiftelse

Annons

På måndagskvällen bekräftade han att han kommer att sälja Chelsea, som han ägt sedan 2003.

"Jag har bett mitt team att starta en välgörenhetsstiftelse dit alla vinster från försäljningen kommer att doneras. Stiftelsen ska vara till gagn för alla offer för kriget i Ukraina", säger Roman Abramovitj i ett uttalande på Chelseas hemsida.

Tidigare under måndagen sade den schweiziske miljardären Hansjörg Wyss att han har erbjudits att köpa Premier League-klubben, men att de ännu inte kommit överens.

– Jag måste vänta fyra till fem dagar. Abramovitj vill just nu ha alldeles för mycket. Du vet, Chelsea är skyldig honom 2 miljarder pund. Men Chelsea har inga pengar. Det betyder att de som köper Chelsea behöver kompensera Abramovitj, säger Wyss till tidningen Blick.

"Otroligt svårt beslut"

Abramovitj säger dock att han inte kommer att kräva in några innestående lån från Chelsea.

"Det här har aldrig handlat om affärer eller pengar för mig, utan om ren passion för sporten och för klubben", säger Abramovitj.

"Det är ett otroligt svårt beslut att fatta, och det gör ont att behöva lämna klubben på det här sättet. Men jag tror att det är i klubbens bästa intresse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons