Åby bäst i jämn derbyfest

375 åskådare och en inbjudande isparkett.
Annandagsderbyt mellan kommungrannarna Åby/Tjureda IF och Öjaby IS hade bästa förutsättningar. Men spelet blev sådär när Åby/Tjureda infriade favoritskapet och vann med 3–2 (3–2).
Sport • Publicerad 26 december 2011

Åbys matchvinnare var Gustav Johansson som stänkte in två av de tre målen.

– Två mål och vinst i derbyt. Bandylivet kan inte bli mycket bättre, säger Gustav Johansson.

Åby/Tjuredas tränare Mikael Ekedahl var säkert beredd att hålla med.

– Det är ju matchvinnare som Gustav man behöver för att vinna derbymatcher, säger han.

I sjunde minuten slog Gustav Johansson till med 1–0 precis efter det att Öjaby åkt på en utvisning. Öjaby repade snabbt mod och i 18:e minuten kvitterade comebackande Sebastian Sjöö på en målvaktsretur.

Händelseutvecklingen följde samma mönster.

I 27:e minuten fälldes Åbys Per Thuresson och straffen som följde satte Gustav Warelius. Fyra minuter senare var det kvitterat. Öjaby radade upp ett snyggt anfall där bollen gick som på ett snöre mellan tre man innan Filip Fransson nätade.

Precis innan pausvilan var det dags för Åby/Tjuredas ledning för tredje gången under halvleken. Gustav Johansson gjorde inget misstag på Marcus Bodins passning.

I andra halvleks inledning hade Åby/Tjuredas Per Thuresson och Gustav Johansson flera chanser för att punktera matchen. Men antingen smet bollarna utanför målramen eller räddade storspelande Öjabymålvakten Martin Gunnarsson.

– I det skedet blev jag lite nervös när vi brände fina lägen till mål. Jag själv borde satt ett par mål ytterligare där i början av andra, menar Gustav Johansson.

Åby/Tjuredas spel gick mycket på chans och Öjaby försvarade sig väl. Med tio minuter kvar av speltiden tog Öjaby timeout, men några kvalificerade målchanser fick aldrig Öjaby till.

Åby/Tjureda höll ut.

– Publiken fick genom spänningen valuta för entrépengarna. Jag märkte redan innan matchen att mina killar var tagna av stundens allvar. Vi gjorde säsongens sämsta match, men att vi vann ändå tyder på styrka, säger Mikael Ekedahl.

Toppar i hans lag var Lars Thuresson där bak och nämnde Gustav Johansson.

Öjabys tränare Thomas Nilsson var allt annat än nöjd med domarinsatsen från team Patrik Bergemalm, Äng. Ingen hade väl protesterat om Öjaby fått en straff när Henrik Johansson gjordes ned när han hade sin chans att göra Öjabys tredje mål.

– Åby låste Henriks klubba, det var solklar straff, dundrar Thomas Nilsson., Jag brukar aldrig skälla på domaren, men den här var pinsam. Se bara på frislags-statistiken där allt gick till Åby.

Bäst i Öjaby var 17-årige målvaktstalangen Martin Gunnarsson, försvarets Niklas Berglund och hårt jobbande Henrik Johansson.

Filip Fransson, bra bollmottagare och med bra skott, blixtrade till framåt, men Filip hade ofta ett väl samlat Åbyförsvar mot sig.