Annons

Biden om Griners dom: "Oacceptabelt"

Med stoiskt lugn tog den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner emot domen i den ryska domstolen. Hon får nio års fängelse för smuggling och narkotikainnehav.
"Det är oacceptabelt och jag ska genast be Ryssland att släppa henne", säger USA:s president Joe Biden om domen.
Allmänt • Publicerad 4 augusti 2022
Brittney Griner lyssnar till uppläsningen av domen.Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

Domstolen ansåg att Griner gjort sig skyldig till att ha haft ett betydande innehav av narkotika, säger domaren Anna Sotnikova under uppläsningen av domen, och förutom fängelsedomen ska 31-åringen också betala böter på motsvarande 167 000 kronor.

Griner har erkänt sig skyldig till innehav av e-cigaretter med cannabisolja, men har sagt att brottet var utan uppsåt.

Annons

I samband med slutpläderingen sade Griner enligt nyhetsbyrån AFP:

– Jag gjorde ett ärligt misstag, jag hoppas att er dom inte förstör mitt liv. Jag var under stress och försökte återhämta mig från covidsjukdom och ville bara komma tillbaka till mitt lag.

Lyssnade koncentrerat

Under den långa uppläsningen av domen satt Griner koncentrerad och framåtlutad för att höra vad tolken sade. Hon ändrade inte ansiktsuttryck en enda gång. När hon leds ut från rättegångssalen säger hon, enligt AP:

– Jag älskar min familj.

Försvarsadvokaten Maria Blagovolina säger sedan till reportrar, enligt AP, att Griner är väldigt upprörd och stressad.

– Hon kan knappt prata. Det här är svårt för henne, säger Blagovolina.

Åklagaren hade yrkat på 9,5 års fängelse.

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att fängelsedomen mot Griner "är en påminnelse av vad världen redan vet: att Ryssland felaktigt fängslat Brittney".

Den 17 februari greps den dubble OS-guldmedaljören på en flygplats utanför Moskva när hon anlände från USA. Griner och hennes advokater sade att cannabisoljan hamnat i bagaget på grund av slarvig packning och att hon har cannabis utskrivet av läkare som smärtlindrande.

Fångutbyte

USA har bekräftat att man vill få till ett fångutbyte med Ryssland för att få hem Griner. USA har erbjudit den ryske vapensmugglaren Viktor Bout, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff. I utbyte vill de utöver Griner få hem Paul Whelan, som sedan 2020 sitter i ryskt fängelse för spionage.

Annons

USA:s utrikesminister Antony Blinken har talat med sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov om en lösning för att få hem Griner och Whelan, något som Biden nu också bekräftar.

"Vi fortsätter att arbeta oförtröttligt och tar alla tillgängliga vägar får att få Brittney och Paul Whelan hem säkert så snart som möjligt", säger Biden.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre har bekräftat att Ryssland lämnat ett motbud som USA inte vill acceptera.

Fakta: Brittney Griner

Född: 18 oktober 1990 i Houston.

Klubbar: Phoenix Mercury 2013-, Zhejiang Golden Bulls, Kina, 2013-2014, UMMC Jekaterinburg, Ryssland, 2014-.

Meriter: OS-guld 2016 och 2021, VM-guld 2014 och 2018, WNBA-titel 2014.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons