Annons

Almgren slog Gärderuds 46 år gamla svenska rekord

Friidrott • Publicerad 2 september 2022
Andreas Almgren. Arkivbild.
Andreas Almgren. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Andreas Almgren satte svenskt rekord på herrarnas 5 000 meter i Bryssels Diamond League-tävling.

Tiden 13.01,7 minuter var knappt 16 sekunder bättre än Anders Gärderuds 46 år gamla rekord (13.17,59, den 5 juli 1976) och räckte till en åttondeplats i det snabba loppet som vanns av kenyanen Jacob Krop, VM-silvermedaljör på distansen, på nytt världsårsbästa, 12.45,71.

Annons

– Jag kände efter två kilometer att "jäklar vad fort det går just nu". Med lite jämnare, långsammare (tempo) första kilometerna hade man kanske kunnat gått under 13 (minuter) också. Men det kan vi spara till nästa sommar, säger Andreas Almgren med ett leende till SVT.

27-åringen, som tidigare tävlade på medeldistans, har varit skadedrabbad de senaste åren men kommit tillbaka till världseliten – på långdistans. På EM i München i augusti blev han fyra i finalen på 5 000 meter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons