Älmhult kämpade väl - men föll mot Falköping

Man kan inte annat än imponeras, och förundras, över Älmhultstjejernas viljeinsatser i damfotbollsettan.
I går, med fem ordinarie spelare borta på grund av skador, såg de till att serieledande Falköping fick jobba för att vinna med 2-0 (0-0).
Sport • Publicerad 7 juni 2006

De 186 åskådarna som betalat entré till matchen på Älmekulla kunde förvisso förväntat sig att ÄIF skulle skapa fler konstruktiva anfall och målchanser, men kämpainsatsen kunde ingen klaga på.

- Slutar jobba gör vi aldrig, försäkrade Älmhults lagkapten Sanna Holm.

Hon och mittbackskollegan Ingela Johansson gjorde en stormatch, liksom målvakten Sandra Mattisson som radade upp fina parader.

- Sandra räddade oss många gånger, berömde Sanna Holm.

Bra ersättare Som lagkapten kan Sanna vara nöjd med att den skadedrabbade ÄIF-truppen klarar sig bra spelmässigt i damfotbollens näst högsta division.

- Det är roligt och bara positivt. Alla tjejerna som kommit in och ersatt de skadade gör bra ifrån sig.

Att Älmhult fått nöja sig med fem poäng på åtta matcher och att tabellpositionen är utsatt skrämmer inte Sanna Holm.

- Vi ser bara möjligheter. Och vi ser fram emot höstsäsongen när flera spelare kommer tillbaka efter skador.

Förlusten mot Falköping var odiskutabel. Trots Älmhults härliga kämpataker var det västgötatjejerna som dominerade och skapade målchanser. 14-1 i hörnor säger mycket om var merparten av spelet var förlagt.

Ändå var det Älmhult som hade hetaste chansen i den mållösa första halvleken. Efter en kvart fälldes Emelie Bengtsson av Charlotte Abrahamsson och Ljungbydomaren Johannes Gunnarsson dömde straff till Älmhult. Trots att fällningen gjordes utanför straffområdet.

Ingela Johansson sköt inte straffen bättre än att målvakten Malin Andersson kunde rädda.

Ska tacka Sandra Att det stod 0-0 i paus ska Älmhult i första hand tacka sin målvakt Sandra Mattisson för. Hon gjorde fyra kvalificerade räddningar i första halvlek. Två av dem när Falköpings skyttedrottning Sandra Crantz avslutade i frilägen.

Men Sandra fick revansch i andra halvlek. I 53:e minuten placerade hon in 0-1-bollen i Sandra Mattissons högra hörn efter pass från Camilla Sanderheim.

Åtta minuter senare dödade Linnéa Liljegärd matchen. Efter Falköpings tionde hörna, slagen av Camilla Sanderheim, slog Linnéa till.

Liljegärd hade också ett skott i ribban strax efter sin fullträff.

"Mycket nöjd" - Trots förlusten är jag mycket nöjd med tjejerna. Tänk på att vi saknade fem ordinarie spelare och att vi nästan mönstrade ett halvt flicklag. Ingen viker ner sig, utan alla strider och kämpar under 90 minuter. Det är bra gjort, sa Älmhults tränare Patrik Johansson.

Förutom nämnda toppspelare i Älmhult förtjänar innermittfältaren Cecilia Petersson och toppforwarden Julia Thordsson extra beröm. Julia jobbade oerhört som ensam anfallare.