Annons

Analys: Historien avgörande när Troja skaffar sig en ljusare framtid

Växjö Lakers och Troja tar ett steg närmare varandra.
Det blir intressant att se vilka följer det får, för såväl de båda klubbarna som för Tingsryds AIF.
Sport • Publicerad 4 juni 2014

Henrik Evertsson framhåller Ljungbys geografiska placering och dess tradition av att forma bra ishockeyspelare när han motiverar sin klubbs engagemang gentemot Troja.

Att Tingsryd ligger mer avsides och att det bevisligen varit svårt att få hockeyspelare att slå ner sina bopålar i Tingsryds kommun nämner Evertsson som skäl till att det blev just Troja och inte Tingsryd som får SHL-klubben som mäktig bundsförvant.

Annons

Även om Evertsson inte säger det rakt ut finns det givetvis även andra skäl. Trots att Växjö Lakers och Tingsryd sportsligt sett är lika lite konkurrenter som Skellefteå och Björklöven är spänningen klubbarna emellan nästan lika stor i Kronoberg som den är i Västerbotten.

Växjö och Tingsryd gillar helt enkelt inte varandra, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Relationen mellan Växjö Lakers och Tingsryds AIF har varit mer eller mindre frostig sedan den dag dåvarande Växjötränaren Håkan Nygren våren 2000 plockade över Christian Jacobsson och ett gäng andra spelare som kommit på kant med Taiftränaren Pasi Mustonen .

Till skillnad från i Tingsryd – där åtskilliga supportrar högljutt motsatte sig en återkomst av Christian Jacobsson så sent som 2009 – togs Trojaikonen Morgan Grans emot med öppna armar av moderklubben efter sina två utflyktsår i Växjö Lakers.

Växjö Lakers och Troja delar en helt annan historia. Dem emellan finns en röd tråd präglad av mer acceptans och empati och som, om vi följer dess spår, går tillbaka så långt som till den 20 december 2001. Då var Troja skuldtyngt och kämpade för att hålla ansiktet ovanför den allsvenska vattenytan. Nyrika division 1-klubben Växjö Lakers anordnade då en vänskapsmatch i gamla Lakerdome. Matchen lockade 1500 åskådare och överskottet, 82 000 kronor, skänktes till Troja som därmed fick god hjälp av Växjö Lakers med sin sanering.

Med anledning av ovanstående har jag svårt att se att dagens nyhet tas emot annat än med glädje och framtidstro bland Trojafansen. Att veta att Växjö finns där, bistår med information och lägger ett gott ord för Troja i sina samtal med unga talanger andas långsiktighet och trygghet. Det skapar dessutom ett enormt incitament för Troja inför omstarten i hockeyettan. Den dag en återkomst till allsvenskan blir verklighet lär Troja även kunna räkna med att Växjö placerar spelare i Troja på långtidslån.

Och vem vet? Vetskapen om att Växjö Lakers bistår Troja med hjälp kanske till och med får de märkligt ointresserade Ljungbypolitikerna att inse att hockeyn på orten behöver en ny eller i alla fall renoverad arena.

Vad innebär detta för Tingsryds AIF?

Just nu: absolut ingenting. Klubben har gjort ett hästjobb sedan den nya styrelsen tog över för ett år sedan. Taif har lyckats attrahera nyckelspelare och fått dem att förlänga kontrakten, något som var otänkbart under de tre åren i allsvenskan 2010-2013 då kaos var norm i klubben. Klubben har dessutom ett fullkomligt unikt publikunderlag i ryggen och lär bli en allvarlig utmanare om en plats i allsvenskan 2015.

Klart är dock att det, på längre sikt, kan bli tuffare för Tingsryd att vinna dragkamper om spelare där Troja är inblandat. Ett samarbete med en klubb högst upp i seriepyramiden lär smälla högre för en lovande juniorspelare än några extra tusenlappar den 25:e varje månad. Och Henrik Evertsson har givetvis rätt i sitt geografiska påpekande; Tingsryd ligger avsides och har genom åren haft jätteproblem med att få spelare att vilja bo i kommunen.

Tingsryd lever dessutom på lånade kommunala pengar parallellt med att skulder ur det förflutna dykt upp och ökat tyngden ytterligare i det styrelsen kallar "ryggsäcken". Att ha en ekonomi i balans och hålla spelarlönerna nere ser jag som klubbens viktigaste verktyg för att lösa den ekonomiska ekvationen.

Annons

Troja och Tingsryd har olika utgångspunkter men lösningen på båda klubbarnas problem tror jag är en och samma: att gå upp i allsvenskan. Vi har dessutom en säsong framför oss där SHL ska expandera till 14 lag, vilket gör att två lag försvinner från allsvenskan och skapar två nya biljetter till lag underifrån.

Kvalserien till allsvenskan nästa vår kommer därför att spelas med de sedvanliga sex lagen, fast med skillnaden att de fyra bästa går upp i allsvenskan säsongen 2015/2016. Mycket står på spel, det är lättare än någonsin att gå upp i allsvenskan och jag har en känsla av att både Tingsryd och Troja kan finnas med i täten av den kapplöpningen.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons