Annons

Ancic hotar Federer

I söndags vann Mario Ancic, kroaten som coachas av Växjös Fredrik Rosengren, finalen mot tjecken Jan Hernych i holländska Hertogenbosch. Inför Wimbledonstarten är Ancic det stora hotet mot världsettan Roger Federer.
Sport • Publicerad 27 juni 2006

- Mario kan gå hela vägen och han är den som kan slå Federer, säger "Fidde" Rosengren.

Kroaten, som i vintras tränade i Växjös Strandbjörkshall, har gräs som sitt bästa underlag, han försvarade sin grästitel i genrepet i Holland, och märk väl att den unge Ancic slog den schweiziska världsettan 2003 i just Wimbledon.

Annons

- Roger är utan tvekan den bäste vi har där ute på touren. Men på gräs känns det som bara Ancic riktigt kan utmana honom i årets turnering, säger coachen från Växjö.

Mario Ancic är sjua i världen och han är den fjärde spelare av de sina som Fredrik Rosengren sett nå det magiska topp tio. Tidigare har Fredrik hjälpt Jonas Björkman, Magnus Norman och Joachim "Pim-Pim" Johansson så långt på den prestigefyllda rankinglistan.

Fredrik Rosengren tycker nästan att det gått för snabbt för hans spelare i år.

- Jag är överraskad över att Mario nått sjundeplatsen efter grussäsongen. Men han har slagit tre topp tio-spelare (Robredo, Blake och Davydenko) på grus i år. Men rankingen är en bekräftelse på att hårt arbete lönat sig. Plus att Ancic lever för tennisen och är bra på att planera sin vardag, säger "Fidde".

Han vet att Mario Ancic från Split redan varit i semfinal i Wimbledon.

Och han känns som det stora hotet för Roger Federer.

Federer som är på jakt efter ett eget rekord i antal raka segrar på gräs. Just nu delar han det med Björn Borg, som vann 41 matcher i rad i Wimbledon 1976-1981.

Schweizarens svåra inledningsmatch mot Frankrikes Richard Gasquet regnade bort vid 1-0 i set.

Svenskarna fick bara uppleva ett set, ett förlorat sådant, mellan gårdagens skurar.

Halmstadtjejen Sofia Arvidsson förlorade första set, 2-6, mot Eva Birnerova, Tjeckien, men tog en 1-0-ledning i andra set.

Annons

Robin Söderlings match med britten Tim Henman skjuts också upp till tisdagen, liksom svenskmötet mellan bästa polarna Jonas Björkman och Thomas Johansson.

Thomas har 7-4 i inbördes matcher inför svenskderbyt.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons