Annons

Anders och Martin knäckte HV

Växjö Lakers vann Smålandsderbyt mot HV71, men det krävdes tio straffar innan segern och de två poängen var i hamn.
– Som tabellen ser ut är varenda liten poäng viktig, säger Anders Eriksson som satte dit 2–1 och var den store matchvinnaren tillsammans med målvakten Martin Gerber.
Sport • Publicerad 21 januari 2012
Foto: 

Straffsegern mot HV71 var Lakers andra straffseger mot Smålandsrivalen och den tredje derbyvinsten på fyra försök så här långt i serien.

Därmed skuggar Lakers på sjätteplats HV71 som ligger femma tre poäng före. Men det är oerhört tätt i tabellen från kvalseriestrecket och till lagen på de sista slutspelsplatserna.

Annons

– Med tanke på hur det ser ut i tabellen tror jag att bara att en eller ett par poäng kommer vara skillnaden mellan kvalserie och slutspel när serien är över, säger Anders Eriksson.

Efter att HV-målvakten Daniel Larsson räddat straffar av Brad Moran, Anders Eriksson, Josh Soares och Steve Saviano, klev Anders Eriksson på nytt fram till mittpunkten och tog sats.

– Jag hade bestämt mig och åkte och tittade ner och när jag tittade upp lyckades jag peta in den i luckan mellan benen, beskriver straffhjälten det avgörande målet som också var hans andra straffmål den här säsongen, men det enda poänggivande.

– Sett över tre perioder tycker jag det var en ganska jämn match och det var inte helt orättvist att det gick till övertid och straffar, säger Eriksson.

En annan av Lakers hjältar var målvakten Martin Gerber som stod för flera avgörande räddningar under ordinarie tid och klev fram som rena rama väggen i straffläggningen. Den schweiziske landslagsmannen räddade fyra av HV:s straffar och fick hjälp av ena stolpen på den femte.

– Det handlar bara om poäng nu och därför var straffsegern extra skön. Speciellt som jag tycker HV är ett av seriens bästa lag, säger Gerber som räddade 27 av 28 HV-skott under matchen.

I första perioden hade han det lugnt, medan HV kom mer och mer och i början av tredje fullkomligt bombarderades Växjömålvakten som tillslut tvingades se en puck trilla in i målet när Andreas Falk framför mål styrde in pucken.

– En av deras spelare skjuter utifrån och sedan är en framför målet och pucken tar spetsen på hans klubba och touchar mig in i målet, beskriver Gerber.

Av alla avgörande räddningar som Gerber stod för var den i slutminuten av tredje perioden kanske allra viktigast. HV:s Tommy Kristiansens sköt ett närskott och Gerber hann med i en sidledsförflyttning och styrde ut pucken med plockhandsken.

5329 åskådare tittade på derbyt i Vida Arena. Ett derby som höll på att tända till ordentligt efter en spänd förstaperiod där HV spelade på gränsen.

Annons

Men i andra lugnade det ner sig och Lakers tog ledningen genom Brad Moran.

– Vi kom i en två mot en-situation och Liam (Reddox) droppar pucken bakåt till mig och jag hade bara att placera in den, säger kanadensaren efter sitt sjätte mål för säsongen.

Morans kedja med Steve Saviano och Liam Reddox var den mest farliga i Lakers i går och nu gäller det att konservera formen till Frölunda hemma på torsdag.

– Sex dagar är lång tid utan spel, men med tanke på alla skador vi har i laget är det samtidigt bara bra, säger Moran.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons