Annons

Angelica full av hopp inför finalen

Det hade räckt med en höjd, men det blev två.
Hur som helst hade Angelica Bengtsson inga problem med att kvala sig vidare till lördagens stavfinal.
– Jag ser fram emot finalen, då hoppar vi på kvällen så det blir perfekt, säger hon hoppfullt.
Sport • Publicerad 17 augusti 2010
Foto: Hasse Sjögren

17-åringen från Boaryd utanför Väckelsång är ingen stor vän av strålande sol och stekande värme. Under den långa kvaltävlingen natten till tisdag i ungdoms-OS i Singapore var det precis de förutsättningarna som gällde när Angelica, drygt en timme efter inhoppningen, gjorde sitt första kvalhopp på höjden 3,80.

– Det brukar vara så att man, efter inhoppningen, springer lite långsammare de första hoppen och därför flyttar fram ansatsen. Nu flyttade jag inte fram och sprang mycket snabbare i stället och då gick det inte att hoppa, så jag gick bara upp och ner innan ribban, förklarar hon.

Annons

Ingen kanonstart på kvalet alltså men i andra försöket seglade hon imponerande över och likaså i första försöket på 3,90, en höjd hon egentligen inte hade behövt hoppa på.

– Det hade räckt med 3,80 men så gick en tjej från Australien in på 3,90 så vi var tvungna att hoppa där också.

Hur kändes hoppningen?

– Jag var högt över, men det var inte helt perfekt, särskilt inte 90-hoppet, men det gick ju.

Åtta tjejer av de 15 startande gick vidare till finalen som avgörs 13.15 svensk tid kommande lördag. Angelica Bengtsson får förstås stå för favorittrycket även om hon ser två andra som potentiella konkurrenter.

– Hon från Australien (som gick in på 3,90) tog den höjden i tredje, men där var hon högt över. Så var det en ukrainska som hoppade bra också, det är väl mellan oss tre det står, spekulerar Angelica.

Ukrainskan Ganna Shelekh, som för övrigt är en vecka yngre än Angelica, var felfri genom tävlingen och har ett personbästa på 4,22 vilket är det tredje högsta i tävlingen efter Angelica Bengtssons 4,47 och ett år yngre australienskan Elisabeth Parnovs 4,40.

Vad händer under veckan fram till finalen?

– Nu ska jag se på taekwondo, sen vet jag inte.

Det har pappan och tränaren Glenn Bengtsson lite bättre koll på.

Annons

– I dag (i går) var vi uppe redan klockan fyra så hon har sovit lite under dagen, sen blir det en del träning och så, säger han och passar samtidigt på att tona ner förväntningarna.

– De är extremt duktiga tjejerna som är med här, faktiskt bättre än de äldre som hon tävlade mot i Kanada (junior-VM). Vinner hon här så vore det det största och men hon är inte favorit på något sätt, det känns som att det är tre jämna tjejer som kan ta sig över 4,40 alla tre.

Men efter fjolårets vinst i ungdoms-VM och årets i junior-VM och med Angelicas förmåga att vara bäst när det gäller är det ändå en hel del som talar för en tredje triumf i slutet på veckan. Angelica får själv berätta.

– Jag har högre pers och bättre självförtroende. Jag känner mig verkligen i toppform och det börjar kännas riktigt bra.

På lördag slipper de åtta finaltjejerna dessutom solen eftersom tävlingen avgörs på kvällen.

Daniel Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons