Annons

Anja Pärson slutar

Anja Pärson avslutar sin alpina karriär, uppger skidförbundet. Hennes sista tävlingar blir i veckans världscupfinal i Schladming.
Sport • Publicerad 12 mars 2012
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Anja Pärson har bestämt sig – i veckans världscupavslutning i Schladming gör hon karriärens sista tävling när hon ställer upp i super G och eventuellt lagtävlingen,, uppger skidförbundet.

– Min karriär har varit fantastisk och jag har uppnått mer än jag någonsin kunnat drömma om, säger Anja Pärson till Skidor.com.

Annons

Pärson, 30, har under karriären tagit totalt 19 mästerskapsmedaljer och vunnit 42 världscupsegrar.

I pressmeddelandet säger Pärson:

"Min karriär har varit fantastisk och jag har uppnått mer än jag någonsin kunnat drömma om".

Anja Pärsons sista säsong i världscupen blev hennes sämsta. Hon beslutade sig inför säsongen att enbart köra fartgrenarna och hon lyckades inte hitta rätt med material och teknik.

Hon tävlade i Åres slalom- och storslalomtävlingar i fredags och lördags och sade då att hon inte hade bestämt sig om framtiden.

– Jag tror att det finns en punkt när jag känner att det är dags. Vi får se när det blir, sade hon i torsdags.

– Hennes karriär har varit helt fantastisk, den når historiska proportioner med alla medaljer och mästerskapssegrar, säger Pärsons tränare Mikael Junglind till TT.

– Det är få förunnat att vinna en medalj eller världscuptävling, men hon har gjort det otroligt många gånger och det är värt all respekt.

Pärson kommer att ställa upp i super G-tävlingen på torsdag, sedan är det inte klart om hon även är med i lagtävlingen på fredag.

"De senaste åren med alla spektakulära krascher och långdragna skadeproblem har minskat mina möjligheter att prestera på toppnivå. Framför allt är det broskskador i vänster knä som ställer till det och jag har kommit till en punkt i mitt liv där både kroppen och huvudet säger ifrån", säger Pärson.

Annons

Pärson har åkt skidor på absolut toppnivå i 14 år. 1998 debuterade hon i världscupen i samband med finalen i Crans Montana i Schweiz. Hon vann sin första världscuptävling redan på hösten 1998 och ytterligare 41 under karriären. Dessutom tog hon 19 mästerskapsmedaljer, 95 pallplatser totalt och två totalsegrar i världscupen, 2004 och 2006.

"Så här långt är det här det svåraste beslut jag behövt ta i livet. Samtidigt känner jag mig nyfiken och förväntansfull inför de utmaningar som väntar nu och jag har massor med fina minnen att ta med mig från min karriär. VM på hemmaplan i Åre 2007 är ett av dem. Bronsmedaljen i Whistler vid OS 2010 är ett annat mer på ett personligt plan där jag övervann min egen mentala kapacitet. Backen i Whistler fick bara inte vinna över mig!"

Anjas beslut att avsluta sin tävlingskarriär har vuxit fram under året.

"Jag väljer att gå ut med mitt beslut nu innan säsongen är över för att kunna träffa alla kollegor, tränare, fans och media på plats och tacka för alla stunder som vi fått uppleva tillsammans".

Efter världscupfinalen ska Anja Pärson åka till Sydamerika på semester. Hon säger att hon därefter inte har något planerat, men att hon kommer att fortsätta sin politiska karriär inom Internationella skidförbundet.

"Jag vill fortsätta jobba för att alla aktiva ska få bästa möjliga förutsättningar att utöva sin sport och få göra sin röst hörd."

Anja Pärson

Född: 25 april 1981 i Tärnaby.

Bor: Monaco.

Meriter: OS: 1 guld, 1 silver och 4 brons. VM: 7 guld, 2 silver, 4 brons. Världscupen: 42 segrar. Vann sammanlagt 2004 och 2005.

Årets säsong: Främsta placeringarna: Nia tre gånger (super-G, superkombination och cityrace), tia två gånger (störtlopp och superkombination). (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons